NEOBIČNA ODLUKA

Vrhovni ruski zapovjednik stigao u Ukrajinu: ‘To znači samo jedno - Dvornikov je zakazao‘

Ako se ova informacija pokaže istinitom, ona bi značila da je ponovno propao plan Kremlja

Valerij Gerasimov

 Alexey Kudenko/Sputnik/Sputnik via AFP

Vrhovni zapovjednik ruske vojske, general armije Valerij Gerasimov, navodno je preuzeo operativno i taktičko zapovijedanje ruskim snagama koje trenutno sudjeluju u ofenzivi na istoku Ukrajine iz smjera Izjuma. Kako tvrde ukrajinski obavještajni izvori, Gerasimov je već stigao u ruski vojni zapovjedni centar kraj Izjuma, odakle će preuzeti zapovijedanje lokalnim snagama od nedavno postavljenog zapovjednika operacije u Ukrajini, generala armije Aleksandra Dvornikova.

Ako se ova informacija pokaže istinitom, ona bi značila ne samo da je Dvornikov gurnut na marginu, nego da je ponovno propao plan Kremlja da se uspostavi jasan i izravni zapovjedni lanac nad svim postrojbama i snagama u Ukrajini.

Iako Dvornikov i Gerasimov imaju isti čin, Gerasimov je ipak nadređen Dvornikovu, koji je zapovjednik južne vojne oblasti, dok je Gerasimov načelnik Glavnog stožera ruske vojske. Odluka o slanju vrhovnog zapovjednika na bojišnicu dosta je neobična, pogotovo ako uistinu preuzme i operativno zapovijedanje. Načelnik Glavnog stožera u pravilu je zadužen za strateško upravljanje, generali na terenu za operativno, a zapovjednici postrojbi za taktičko upravljanje vojnim resursima.

Ova bi odluka mogla značiti ili da je Dvornikov iznevjerio dosadašnja očekivanja ili da je Kremlj i dalje nastavio praksu "zapovijedanja iz fotelje", unatoč prisustvu zapovjednika na terenu, te da je Gerasimov otišao na bojišnicu kako bi osobno proveo naredbe Vladimira Putina.

Prve tjedne sukoba u Ukrajini obilježio je zapovjedni kaos, nije bilo jasno tko je izravni zapovjednik u Ukrajini, nego su pojedini general-bojnici, međusobno ravnopravni, dobivali naredbe iz Moskve. Svaki od njih dobio bi upute od Putina ili Gerasimova te bi ih provodio neovisno o zapovijedima koje su dobili drugi generali, zbog čega nisu bili skloni napuštati svoje zadatke i pristizati jedni drugima u pomoć po potrebi.

Imenovanje Dvornikova glavnim zapovjednikom snaga u Ukrajini trebalo je riješiti upravo taj problem, a zapadni analitičari proteklih su dana uočili znatnu promjenu taktike ruskih postrojbi, koje su počele napredovati usporedo, međusobno se pokrivajući i pružajući si podršku, no i napredujući znatno sporije, nego na početku invazije.

Pitanje je hoće li navodni Gerasimovljev dolazak promijeniti takav stil zapovijedanja i hoće li on ponovno pokušati ubrzati ofenzivu, ili je upravo njegovim dolaskom primijenjena nova, uspješnija taktika ruske vojske.

Gerasimov, koji ima status živuće legende u ruskoj vojsci, iskusni je tenkovski zapovjednik koji je vodio ruske postrojbe za vrijeme drugog čečenskog rata, a načelnikom Glavnog stožera postao je 2012. godine, nakon što je zapovijedao vojnim oblastima Lenjingrada, Moskve i središnjom vojnom oblasti.

Pojedini zapadni analitičari, poput Marka Galeottija, pripisuju mu zasluge za razvoj strategije modernog hibridnog ratovanja, koje se po njemu naziva Gerasimovljeva doktrina - ideja spajanja vojnih, tehnoloških, informacijskih, ekonomskih, kulturnih i drugih taktika radi postizanja strateških ciljeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:56