BIVŠI PREDSJEDNIK SAD-a

‘Vrhovni sud‘ Facebooka donio odluku: Trumpu ostaje zabranjen pristup toj društvenoj mreži

Neovisno kontrolno tijelo Facebooka naredilo je ipak toj društvenoj mreži da opet razmotri Trumpov slučaj
 Olivier Douliery/AFP

Neovisno kontrolno tijelo Facebooka podržalo je suspenziju bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa s te društvene mreže i Instagrama, javlja BBC.

No, takozvani "vrhovni sud" Facebooka koji je utemeljitelj mreže Mark Zuckerberg uspostavio da odlučuje o osjetljivim pitanjima, odnosno što je dopušteno, a što treba biti uklonjeno s mreže, kritiziralo je trajnu narav Trumpove suspenzije jer takve odluke nisu uobičajene.

Naredio je Facebooku da opet razmotri Trumpov slučaj, a Facebook se mora o svemu očitovati u roku od šest mjeseci.

Trump je 'prognan' s Facebooka pošto je na tu mrežu postavio videosnimku tijekom smrtonosnog pohoda na Kapitol 6. siječnja s komentarom "Volimo vas, posebni ste." Idućeg dana Facebook mu je trajno zabranio pristup, a jednako su postupili i Twitter i YouTube.

Trump je i nakon zabrane nastavio slati česte izjave putem emaila, a uoči današnje presude u utorak je pokrenuo vlastitu internetsku stranicu nalik blogu predstavljajući je kao "luč slobode" te mjesto "slobodnog i sigurnog govora".

Facebookov "vrhovni sud", uspostavljen da odlučuje o kontroverznim pitanjima, utemeljio je sam Zuckerberg i on radi kao neovisno tijelo, no troškove i plaće njegovih članova pokriva Facebook.

Odluke nadzornog tijela obvezujuće su i na njih nema prava žalbe i u tome leži sva važnost današnje "presude".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:44