OPTUŽBE IZ 2020.

Vrhovni sud ipak će odlučivati o Trumpovu imunitetu od kaznenog progona: Prvi put odlučuju u ovakvom slučaju

Slučaj još jednom gura najviše državno pravosudno tijelo u izbornu borbu,

Donald Trump 

 Mandel Ngan/Afp

Američki Vrhovni sud prihvatio je u srijedu zahtjev da odlučuje ima li bivši predsjednik Donald Trump imunitet od kaznenog progona zbog optužbi za pokušaj poništavanja rezultata predsjedničkih izbora 2020.

To je prvi put da je sud odlučio razmatrati ovakav slučaj, a od devet vrhovnih sudaca, šest je konzervativaca.

Oni će saslušati Trumpove tvrdnje da ga treba zaštititi od kaznene odgovornosti, objavio je BBC.

Američki posebni tužitelj Jack Smith optužio je Trumpa za urotu s ciljem poništavanja pobjede Joea Bidena na izborima 2020., kao i za prevaru kako bi ostao na dužnosti.

Suđenje u tom slučaju prvotno je zakazano za 4. ožujka, ali je odgođeno do donošenja odluke o Trumpovu zahtjevu da ga se zaštiti zbog imuniteta.

Slučaj još jednom gura najviše državno pravosudno tijelo u izbornu borbu, budući da suci trebaju donijeti odluku o tome hoće li poništiti odluku najvišeg suda Colorada koji je zabranio Trumpu sudjelovanje na predizborima republikanaca u toj državi na temelju ustavne odredbe koja postavlja zabrane pred dužnosnike koji su sudjelovali u pobuni.

image

Vrhovni sud u Washingtonu

Mandel Ngan/Afp

Sud je rekao da će saslušati argumente i donijeti odluku o Trumpovom zahtjevu za imunitetom.

Rasprava o slučaju trebala bi početi oko 22. travnja, a taj rok dopušta donošenje odluke do kraja redovnog mandata suda u lipnju.

Pravno pitanje o kojem će sud odlučiti je uživa li i u kojoj mjeri bivši predsjednik imunitet od kaznenog progona za ponašanje koje je navodno uključivalo sudjelovanje u pobuni njegovih pristaša 6. siječnja 2021.

Sud u Washingtonu DC početkom veljače presudio je da Trump može biti procesuiran zbog optužbi za urotu i pokušaj poništavanja izbora 2020. godine. Trump je u velikom pravnom slučaju tvrdio da je imun na optužbe za kaznena djela, koja, kako je tvrdio, spadaju u njegove dužnosti kao predsjednika.

Tužitelji su tvrdili da se Trump ponašao kao kandidat, a ne predsjednik, kada je izvršio pritisak na dužnosnike da ponište izborne rezultate i potaknuo svoje pristaše da napadnu Capitol 6. siječnja 2021. te izvršio pritisak na Kongres da ne potvrdi pobjedu Joa Bidena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:52