SPORNA IZMJENA ZAKONA

Vrhovni sud Poljske objavio da suci trebaju ostati do odluke ECJ-a

Prosvjed ispred predsjedničke palače u Varšavi
 REUTERS

Vrhovni sud Poljske objavio je u četvrtak da njegovi suci koji to žele trebaju ostati na dužnosti i ne odlaziti u mirovinu dok Europski sud pravde (ECJ) ne odluči krše li se zakoni EU-a mjerama koje će omogućiti vladi da bira suce.

Glasnogovornik suda Michal Laskowski je rekao da se predsjednik Andrzej Duda i Nacionalno pravosudno vijeće (KRS), koji odlučuju o imenovanjima sudaca, trebaju suzdržati od donošenja bilo kakvih odluka o članovima suda do presude ECJ-a.

"Ta je odluka poslana predsjedničkom uredu i KRS-u, i oboje trebaju obustaviti postupke do donošenja presude", rekao je na konferenciji za tisak.

Očekuje se da će ministarstvo pravosuđa odluku Vrhovnog suda komentirati kasnije tijekom dana.

Poljska vladajuća konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS) preuzela je putem izmjena zakona i smjena dužnosnika de facto kontrolu nad cijelim pravosuđem, uključujući Ustavni sud i tužiteljstvo, koje sada odgovara ministru pravosuđa.

Najspornija mjera prisilit će više od trećine sudaca Vrhovnog suda da odu u mirovinu osim ako im predsjednik Andrzej Duda, saveznik PiS-a, ne odobri produljenje mandata. U srpnju je 22 sudaca Vrhovnog suda, skoro jedna trećina ukupnog sastava, bila prisiljena na ranije umirovljenje, no neki od njih to su odbili. Među njima je i predsjednica suda Malgorzata Gersdorf, koja ističe da njezin mandat po ustavu ne ističe prije 2020. godine.

EU optužuje PiS da pokušava preuzeti potkopati demokratske standarde i pokrenuo je pravni postupak protiv Poljske.

Varšava kaže da su promjene nužne kako bi se sudstvo oslobodilo načina razmišljanja i djelovanja tipičnih za komunističko razdoblje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:20