BURNO U IZRAELU

Vrhovni sud poništio imenovanje potpredsjednika vlade zbog porezne prijevare: ‘Mora ga se hitno razriješiti!‘

Sud mu je čak postavio uvjet da se mora povući želi li izbjeći zatvorsku kaznu

Arie Deri i Benjamin Netanyahu

 Ronen Zvulun/Afp

Izraelski Vrhovni sud, najviše pravosudno tijelo, poništio je u srijedu odluku premijera Benjamina Netanyahua o imenovanju Arieja Deryja na dužnost potpredsjednika vlade pošto je on bio proglašen krivim za poreznu prijevaru.

Izraelski zastupnici su krajem prosinca na brzinu donijeli zakon koji su glasila nazvala "Deryjev" i koji osobama proglašenim krivima za kazneno djelo, ali neosuđenima na strogi zatvor, dopušta da mogu obnašati ministarsku dužnost.

Svrha zakona bila je omogućiti Deryju da bude ministar.

"Vrhovni sud je odlučio da se imenovanje zastupnika Arieja Deryja na dužnost ministra unutarnjih poslova i zdravstva ne može potvrditi", navodi se u priopćenju suda.

"Premijer ga mora razriješiti", dodaje sud, podsjećajući da je Dery, čelnik ultraortodoksne stranke Šas, početkom 2022. najavio povlačenje iz politike zbog osude za poreznu utaju. Sud mu je čak postavio uvjet da se mora povući želi li izbjeći zatvorsku kaznu.

No na parlamentarnim izborima u studenom je ponovno izabran i imenovan ministrom unutarnjih poslova i zdravstva u vladi koju je krajem prosinca sastavio Netanyahu zajedno s ultraortodoksnim i s krajnje desnim saveznicima.

Zastupnici su krajem prosinca donijeli "Deryjev zakon" da zaobiđu izraelske zakone po kojima građanin koji je optužen, a pogotovo osuđen, ne može obnašati dužnost ministra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:39