ROE VS. WADE

Vrhovni sud SAD-a poništio presude nižih sudova koje su blokirale zakone o pobačaju

Sva tri zakona, iz Arizone, Arkansasa i Indiane, blokirali su niži sudovi na temelju presude Roe protiv Wadea

Prosvjedi u Washingtonu zbog poništenja presude Roe protiv Wadea

 Nathan Howard/AFP

Nakon što je prošli tjedan poništio značajnu presudu Roe protiv Wadea kojom je legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji, Vrhovni sud SAD-a u četvrtak je odbacio presude nižih sudova koje su poništile tri zakona o pobačaju na državnoj razini.

Sva tri zakona, iz Arizone, Arkansasa i Indiane, blokirali su niži sudovi na temelju presude Roe protiv Wadea iz 1973. i naknadne presude iz 1992. koja je to ponovno potvrdila.

Ta naknadna presuda, Planirano roditeljstvo protiv Caseyja, poništena je u sklopu sudske presude od 24. lipnja kojom je podržan zakon u Mississippiju koji zabranjuje pobačaj nakon 15. tjedna trudnoće.

Sud je u četvrtak poništio presudu kojom je blokiran zakon u Arizoni. Tim zakonom se zabranjuje izvođenje pobačaja zbog fetalnih genetskih anomalija poput Downova sindroma.

Sud je učinio isto sa sličnim zakonom u Arkansasu koji zabranjuje pobačaje zbog Downova sindroma te sa žalbom koju je podnijela Indiana. Ta savezna država zatražila je da se proširi državni zakon koji zahtijeva da se roditelje maloljetnica koje žele pobačaj o tome obavijesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2022 18:52