ODBIJENA ŽALBA

Vrhovni sud Slovenije poručio Janezu Janši: 'Biti premijer nije vaše ljudsko pravo'

 AFP

Slovenska Komisija za sprečavanje korupcije (KPK) nije prekršila ljudska prava i temeljne slobode premijera Janeza Janše , zaključio je jučer Vrhovni sud u Ljubljani.

Janša se najvišem slovenskom sudu žalio nakon što Upravni sud u Celju nije udovoljio njegovom zahtjevu da izda privremenu mjeru prema kojoj bi Komisija sa svojih internetskih stranica skinula izvješće u kojem stoji da premijer ne može objasniti porijeklo 208.000 eura svoje imovine. Janša je tvrdio da mu je izvješće nanijelo “nepopravljivu štetu” jer prije njegove objave nije imao mogućnost odgovoriti na optužbe, a da su mu zbog izvješća koalicijski partneri zaprijetili odlaskom iz vlade, što bi moglo prouzročiti i krizu vlasti, glasanje o nepovjerenju i prijevremeni prestanak obnašanja najviše funkcije u njegovoj karijeri.

Skidanje izvješća s interneta tražio je do pravomoćne sudske odluke. No, Vrhovni sud je jučer zaključio da Janša nije dokazao da mu izvješće nanosi nepopravljivu štetu, a da biti premijer ionako nije ljudsko pravo.

Raspad vlade

“Šteta koju navodi tužitelj i koja se odnosi na raspad vladine koalicije te na političku situaciju u državi u smislu upravnosudske prakse ne predstavlja osobnu štetu na račun tužitelja. Isto vrijedi i za navode o pozivima na ostavku i za okolnosti u kojima tu funkciju više neće moći obavljati. Obavljanje funkcije predsjednika vlade nije tužiteljevo pravo niti pravo bilo koga drugog, budući da je dolazak na tu funkciju vezan uz prijedlog predsjednika Republike, koji se za kandidata odlučuje na temelju rezultata izbora za Državni zbor”, stoji u odluci Suda. Otkako je izvješće objavljeno Janšu su napustili svi koalicijski partneri osim Nove Slovenije i njegova vlada u parlamentu više nema većinu. Štoviše, sutra bi Državni zbor trebao glasati o nepovjerenju vladi i o novoj mandatarki iz redova opozicije, Alenki Bratušek iz Pozitivne Slovenije. Osim Janše, pod pritiskom zbog izvješća našla se i sama Komisija.

Očekivane odluke

Komisiju su premijer i njegov SLS nemilice pokušavali diskreditirati, od toga da su pokretali postupke o porijeklu imovine i sukobu interesa predsjednika KPK Gorana Klemenčiča, do optuživanja Komisije da je politički, a ne neovisni organ. Prije četiri dana, 36 zastupnika, uglavnom iz SDS-a i Nove Slovenije, uložili su zahtjev za ocjenu ustavnosti i samog zakona o integritetu i sprečavanju korupcije, na temelju kojeg je Komisija i osnovana.

- Odluke upravnog i vrhovnog suda bile su s obzirom na stanje u našem sudstvu očekivane. Oba suda uzela su si za odluku oko privremene odredbe nekoliko tjedana i na kraju su u oba slučaja prijedlog za izdavanje privremene odredbe odbila - napisao je Janša u reakciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 15:01