NEHUMANA PRESUDA

VRHOVNI SUD TRUDNICU TJERA U SMRT! Zabranili joj pobačaj iako znaju da će umrijeti i ona i dijete

22-godišnja Beatriz ozbiljno je bolesna, a dijete koje nosi pati od anencefalije, što znači da nema veći dio mozga
 AFP

Vrhovni sud Salvadora odbio je zahtjev da se bolesnoj trudnici odobri pobačaj jer se dijete razvija bez mozga, što znači da nema gotovo nikakvih šansi preživjeti dulje nakon rođenja, a odvjetnici trudnice tvrde da ta odluka dovodi u opasnost i njezin život.

Potpora Ministarstva

Salvadorski su mediji objavili da je 22-godišnja Beatriz (to nije njezino pravo ime) ozbiljno bolesna te da pati od zatajenja bubrega i imunološkog poremećaja lupusa. Sad je u 26. tjednu trudnoće, ali se dijete razvija s poremećajem anencefalijom, što znači da nema veći dio mozga. Djeca rođena s tim poremećajem uglavnom umru odmah ili ubrzo nakon poroda.

Salvadorski Ustav štiti život od trenutka začeća pa je pobačaj zabranjen u svim slučajevima. Odvjetnici trudnice i liječnički konzilij bolnice u kojoj je smještena smatraju da nastavak trudnoće ugrožava i njezin život, a potporu njezinu zahtjevu dali su i Ministarstvo zdravstva te nekoliko udruga za ljudska prava.

Vrhovni je sud, međutim, zahtjev za odobravanje pobačaja odbacio s četiri glasa protiv i jednim za, navodeći u obrazloženju kako je “sud utvrdio da pravo majke ne može prevladati nad pravom nerođenog djeteta ili suprotno, te kako je odobravanje pobačaja u suprotnosti s ustavnom odredbom koja štiti život od trenutka začeća”. Sud je naveo i kako je zdravlje Beatriz u ovom trenutku stabilno, ali i da je svjestan kako se to može promijeniti te je naložio liječnicima da nastave pratiti situaciju.

Jedino što mogu spasiti

Rodolfo Gonzalez, jedan od četvorice sudaca koji je glasao protiv odobrenja pobačaja 22-ogodišnjoj trudnici, izjavio je kako Vrhovni sud “ne može biti pretvoren u tribunal koji će odlučivati o prekidima trudnoća”.

Morena Herrera, čelnica kampanje koja podupire zahtjev Beatriz, izjavila je kako je odluka sudaca “neodgovorna” te kako su u ovom slučaju salvadorski suci ignorirali činjenicu da je jedini život koji se može spasiti majčin jer je jasno da njezino dijete nema šanse preživjeti nakon poroda.

Zabranjeno za baš sve, bez iznimke

Salvador je 1998. godine zabranio pobačaj u svim slučajevima, a prije toga je u toj latinoameričkoj državi bio na snazi zakon donesen 1973., koji je abortus dopuštao u tri slučaja: ako je ugrožen život majke, u slučaju trudnoće nakon silovanja te u slučaju ozbiljnog fiziološkog poremećaja dijagnosticiranog kod nerođenog djeteta. U siječnju 1999. Salvador je usvojio ustavni amandman koji definira da život počinje trenutkom začeća. Osim Salvadora, još je jedna latinoamerička država zabranila pobačaj u svim slučajevima - Čile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:24