NOVA ODREDBA

Vrhovni sud u Rusiji: 'Građani, više se nemate pravo braniti ako vas tuče policija'

Police officers detain an ultra Orthodox activist outside the Vinzavod art gallery in Moscow, Russia, Thursday, Sept. 20, 2012. A protest by about 15 Russian Orthodox Christian activists has disrupted the opening of a Moscow art exhibit inspired by the jailed members of the punk band Pussy Riot. Riot police dispersed the protesters, detaining nine of them, but then blocked off the area, making it difficult for those who wanted to attend Thursdays opening to get inside. The paintings by Yevgenia Maltseva were inspired by religious icons and the three Pussy Riot members who were jailed for a raucous performance inside a Moscow cathedral to protest Vladimir Putins rule and his close relationship with the church hierarchy. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)
 AP

Pitanje imaju li građani Rusije pravo braniti se ako ih tuče policija našlo se na razmatranju na Vrhovnom sudu u lipnju.

Slučaj se pojavio nakon održavanja velikih prosvjeda 6. svibnja koje je obilježilo nekoliko nasilnih ispada ruskih policajaca. U odredbama koje su stupile na snagu ubrzo nakon tih događaja, Sud je odredio da se građani Rusije imaju braniti ako policija koristi "neospornu ilegalnu silu".

No, čak je i ta stavka nestala u konačnim odrednicama koje su stupile na snagu prošlog mjeseca. One striktno zabranjuju građanima da se brane od napada policajaca, što uključuje i ulične prosvjede, čak i ako im prijeti opasnost od tjelesnih ozljeda.

Kako tvrdi Pavel Chikov, čelnik organizacije za ljudska prava "Agora", sudske odredbe su poziv policiji da bude nasilna.

- Osobno znam za jedan slučaj u modernoj povijesti kad su policijske akcije za vrijeme prosvjeda proglašene ilegalnima. Mislim da nakon ove odluke Suda policija nikad neće biti optužena za ilegalne postupke.

Dimitri Denze, odvjetnik jednog od prosvjednika uhićenog za vrijeme prosvjeda u svibnju, objašnjava da su odredbe Vrhovnog suda neobvezujuće, ali da postoji vrlo velika vjerojatnost da će niži sudovi poštivati odluku višeg suda.

Također kaže da su nove odredbe gotovo sigurno povezane sa slučajevima proizašlim iz svibanjskih prosvjeda. Svi optuženi terete se po zakonu koji zabranjuje napade na policijske dužnosnike, iako tvrde da je policija prva upotrijebila silu, te da su se morali braniti.

Prema Mikhailu Pashkinu, čelniku najvećeg policijskog sindikata u Moskvi, nedostatak jasnih kriterija koji definiraju što čini legalnu silu stvara ozbiljni potencijal za zlostavljanje.

- U kojem slučaju se napadnuti građanin smije braniti? U zakonu već sada stoji da policija ne smije pendrekom udarati građane po glavi, to je ilegalno, no već postoji mnoštvo slučajeva u kojima su pripadnici specijalne policije prekršili taj zakon.

Naprimjer, 15. rujna je pripadnik Specijalnih policijskih postrojbi udario prosvjednicu Yekaterinu Zaitsevu pendrekom po glavi, uslijed čega je pretrpila oštećenje mozga. Nakon cijelog slučaja, iz policije su objavili kako za njega neće biti nikakvih posljedica jer se branio od grupe prosvjednika koji su mu skinuli kacigu, a žena je bila među njima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 09:18