BARNABY JOYCE

VRHOVNI SUD ZAPOČEO PAD AUSTRALSKE VLADE? Potpredsjednik mora odstupiti zbog dvojnog državljanstva, vlada izgubila većinu

Barnaby Joyce reagira na izjavu premijera Malcolma Turnbulla
 AAP/Lukas Coch / REUTERS

Australski vrhovni sud presudio je u petak da potpredsjednik vlade Barnaby Joyce ne može biti zastupnik u parlamentu zbog dvojnog državljanstva, što je vladu stajalo parlamentarne većine.

Joyce i još četvero političara protupropisno su izabrani u parlament jer imaju dvojno državljanstvo, stoji u presudi vrhovnog suda.

To znači da njih troje, uključujući Joycea, ne mogu obavljati dužnost parlamentarnih zastupnika. Ostali su podnijeli ostavke već u srpnju, podsjeća BBC.

Joyceovim izlaskom iz parlamenta vlada gubi većinu ali bi se potpredsjednik vlade mogao vratiti bude li ponovo izabran na novim izborima, što je vrlo vjerojatno.

On se u kolovozu odrekao novozelandskog državljanstva i obećao da će se ponovo kandidirati. "Poštujem presudu suda", kazao je Joyce neposredno nakon njezine objave.

"Živimo u čudesnoj demokraciji, s brojnim mehanizmima kontrole koji su nam osigurali sve naše današnje slobode. Zahvaljujem sudu na odluci."

Ostalih četvero političara - Fiona Nash, Malcolm Roberts, Larissa Waters i Scott Ludlam - izabrano je u Senat.

Sud je ujedno potvrdio izbor u parlament Matta Canavana i Nicka Xenophona.

Saga o dvojnom državljanstvu glavna je tema australske politike od srpnja, potaknuvši brojne zastupnike da objave podatke o državljanstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 14:18