ISKUSNI GENERAL

Vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske: Rat ulazi u novu fazu! Jasno je i zašto će to jako koristiti Rusiji...

Vrlo otvoreno je naznačio što njegovoj vojsci treba kako bi preokrenula tijek sukoba

Valerij Zalužnji

 Handout/Afp

Ukrajinski vrhovni vojni zapovjednik, general Valerij Zalužnji u srijedu je rekao da rat s Rusijom prelazi u novu fazu statičnih i iscrpljujućih borbi, koja bi, kako je upozorio, mogla koristiti Moskvi i omogućiti joj da obnovi svoju vojnu moć.

U članku za The Economist Zalužnji je kazao da su ukrajinskoj vojsci potrebni ključni novi vojni kapaciteti i tehnologija, pri čemu je najvažnije zračno vojno pojačanje da bi izašla iz nove faze rata, koji je ušao u 21. mjesec.

Intervju koji je dao za ugledni časopis objavljen je nakon gotovo pet mjeseci velike ukrajinske protuofenzive, kojom ukrajinska vojska nije uspjela ostvariti značajniji prodor prema gusto miniranim ruskim obrambenim linijama niti postići očekivano usporavanje borbi u trenutku kada smo na pragu zime.

S obzirom na to da su ruske trupe krenule u ofenzivu u dijelovima na istoku zemlje, Kijev strahuje da Moskva planira pokrenuti kampanju zračnih napada kako bi onesposobila električnu mrežu, što bi usred zime ostavilo milijune stanovnika u mraku i bez grijanja.

Zalužnji je kazao kako smatra da Ukrajina mora efikasnije uništavati rusko topništvo i osmisliti bolju tehnologiju za probijanje ruskih minskih obrambenih linija. Dodao je kako su se zapadne zalihe oružja pokazale nedovoljnima s obzirom na dugačka ruska minska polja. Ona se na nekim područjima protežu i na 20 km.

Oštrim je riječima opisao opasnost od faze iscrpljujućih borbi: "Ovo će koristiti Rusiji. Omogućit će joj da obnovi svoju vojnu moć, na kraju prijeteći ukrajinskim oružanim snagama i samoj državi."

Rekao je da je za Ukrajinu prioritet pojačanje rezervnih snaga, premda Ukrajinci posjeduju ograničene kapacitete za njihovu obuku unutar zemlje. "Pokušavamo riješiti te probleme. Uvodimo jedinstvenu evidenciju vojnih obveznika, a moramo proširiti i kategoriju građana koju ćemo moći pozvati na obuku ili mobilizaciju", rekao je Zalužnji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:31