POREMEĆENI UMOVI

Vrhunac brutalnosti: Postavili eksplozivne pojaseve na jednogodišnje blizanke kako bi uhvatili u zamku snage Vlade!?

Djecu svakodnevno siluju i ubijaju. Otimaju ih i mobiliziraju u naoružane skupine. Prijavljeni slučajevi samo su vrh sante leda

Vojnici u Kongu (ilustracija)

 Alexis Huguet/Afp

Pobunjenici u Demokratskoj Republici Kongu postavili su eksplozivne pojaseve na jednogodišnje blizanke kao zamku za vladine snage, što je samo jedan slučaj koji ukazuje na sve veće nasilje nad tamošnjom djecom, objavio je u petak UN.

Djevojčice su bile u selu na sjeveru Kivua, regije u kojoj militanti Ujedinjene demokratske snage (ADF) izvode bombaške napade, izvijestila je UN-ova agencija za djecu (UNICEF). Stručnjaci su sigurno uklonili eksploziv s blizanki.

"Namjera je bila da se bombe aktiviraju kada stigne policija ili vojska", rekao je Grant Leaity, predstavnik UNICEF-a u Kongu. Korištenje improviziranih bombi samo je jedan od "beskrupuloznih primjera" nasilja protiv djece koje doseže neviđene razmjere na istoku zemlje, dodao je.

"Djecu svakodnevno siluju i ubijaju. Otimaju ih i mobiliziraju u naoružane skupine. Prijavljeni slučajevi samo su vrh sante leda", upozorio je Leaity. Nasilje u Kongu je izazvalo jednu od najgorih i najdugotrajnijih humanitarnih kriza na svijetu.

Hrane nedostaje za 27 milijuna ljudi, a gotovo 5.5 milijuna je napustilo svoje domove, pokazuju podaci UN-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. veljača 2024 22:53