ARTEFAKT

Vrijedni prsten s ranokršćanskim prikazom Isusa kao pastira pronađen u blizini obale Izraela

Dobri pastir bio je jedan od najranijih simbola koje je koristila kršćanska zajednica na istoku

Zlatni prsten s plavo-zelenim dragim kamenom na kojem je ugraviran lik dječaka koji na ramenima nosi ovna ili ovcu pronađen je zajedno sa stotinama srebrnih i brončanih novčića na morskom dnu u blizini drevne luke Cezareje

 AHMAD GHARABLI/AFP

Prsten s ranokršćanskim prikazom Isusa kao pastira pronađen je zajedno s drugim artefaktima na mjestu brodoloma prije mnogo stoljeća u blizini obale Izraela, objavili su arheolozi.

Zlatni prsten s plavo-zelenim dragim kamenom na kojem je ugraviran lik dječaka koji na ramenima nosi ovna ili ovcu pronađen je zajedno sa stotinama srebrnih i brončanih novčića na morskom dnu u blizini drevne luke Cezareje, objavila je izraelska uprava za starine.

image
AHMAD GHARABLI/AFP

Dobri pastir bio je jedan od najranijih simbola koje je koristila kršćanska zajednica na istoku, rekao je jedan od arheologa i dodao da je prsten iz sredine trećeg stoljeća.

Prema Evanđelju po Ivanu Isus je sebe nazvao Dobrim pastirom koji će štititi svoje stado vjernih sljedbenika.

image
AHMAD GHARABLI/AFP

Izraelska uprava za starine priopćila je da su predmeti, koji također uključuju figurice iz rimskog doba i prsten s uklesanom slikom biblijske lire, izvučeni iz trupova dvaju brodova, starih šest odnosno sedamnaest stoljeća, koji su vjerojatno potonuli tijekom oluja dok su bili usidreni.

Djela apostolska Novog zavjeta opisuju Petra kako krsti rimskog centuriona Kornelija u Cezareji.

image
AHMAD GHARABLI/AFP

Grad je bio jedno od najranijih središta kršćanstva i u njemu se nalazila jedna od prvih kršćanskih zajednica, priopćila je izraelska uprava za starine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. veljača 2023 00:56