SASTANAK NA VRHU

Vrlo ugledno društvo u Pekingu: Sve osim poziva lidera Kine Zelenskom bit će bacanje riječi u vjetar

Čelnici Francuske i EU u posjet kineskom predsjedniku došli su sa stavom dobrog i lošeg policajca

Emmanuel Macron i Xi Jinping

 Ludovic Marin/Afp

Razgovori kineskog predsjednika Xi Jinpinga i španjolskog premijera Pedra Sáncheza prošli tjedan nisu donijeli ništa novo, a bila se očekivala vijest o pomaku na planu mirovnih pregovora Rusije i Ukrajine. U međuvremenu se iz više izvora pojavila informacija da je ruski predsjednik Vladimir Putin bio nezadovoljan kineskim prijedlozima o Ukrajini i da neće biti medijacije Beijinga/Pekinga.

U NR Kinu su u srijedu stigli Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, i francuski predsjednik Emmanuel Macron. Sa Xijem će razgovarati o Ukrajini, a nakon zajedničkog sastanka Macron će nastaviti bilateralni sastanak s kineskim predsjednikom. Macron vodi poslovnu delegaciju.

Strategijska autonomija

Mao Ning, glasnogovornica kineskoga Ministarstva vanjskih poslova, u utorak je izrijekom smanjila razinu očekivanja vezanih uz mirovne pregovore. Rekla je da "Kina nije strana u ukrajinskoj krizi, nego čvrsti podupiratelj i aktivni promicatelj mirnog rješenja. Spremni smo komunicirati i razmjenjivati mišljenja s EU o političkom rješenju krize. Također se nadamo da će EU pokazati strategijsku autonomiju i političku mudrost te poduzeti čvrste korake prema postizanju dugoročnog mira i sigurnosti u Europi".

Može to biti i diplomatski manevar koji bi otvorio vrata Xiju kako bi Macronu mogao dati nešto na kraju posjeta: kad je u studenome u posjetu bio njemački kancelar Olaf Scholz, Xi se izrijekom suprotstavio korištenju nuklearnog oružja. The Economist ocjenjuje da bi kineski predsjednik mogao Macronu dati izjavu u kojoj bi se usprotivio naoružavanju Rusije. Ali, može biti i definiranje grube realnosti. Bilo koji ishod bez Xijeva poziva ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom bio bi bacanje riječi u vjetar.

image

Emmanuel Macron i Ursula von der Leyen

Ludovic Marin/Afp

Gospođa Mao nastavila je kineski izričaj u kojem od EU traži "strategijsku autonomiju". Lukavo su to osmislili u Beijingu/Pekingu jer je upravo Ursula von der Leyen najavila da će EK biti "geopolitička" te se zalagati za otpornost i strategijsku autonomiju. U Bruxellesu i zemljama članicama to podrazumijeva jačanje utjecaja EU u svijetu i definiranje vlastitih politika uz određeni otkorak kad je riječ o obrani zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Komunistički mandarini tu frazu koriste kao poruku Uniji da se što više odvoji od SAD-a. To se dogoditi neće, svakako za ove američke administracije, pa je Macron, kojeg se smatra sklonim nastavku odnosa s NR Kinom ("Ne smijemo se distancirati, odvojiti od Kine", rekao je pred francuskom zajednicom u toj zemlji), prije posjeta telefonski razgovarao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

"Smanjiti rizike"

Gospođa Von der Leyen je u govoru o odnosima s NR Kinom prije tjedan dana rekla da EU mora smanjiti rizike, između ostalog ograničiti kineski pristup osjetljivoj tehnologiji i smanjiti oslanjanje na ključne minerale.

Krajem ožujka su Europsko vijeće i Parlament postigli provizorni politički dogovor o instrumentu usmjerenom protiv prisile, prije svega ekonomske, koji se odnosi upravo na kineske mjere upotrijebljene, primjerice, protiv Litve kad je otvorila "ured Tajvana", a ne Taipeija. U utorak su ministri trgovine G7 izrazili "ozbiljnu zabrinutost zbog ekonomske prisile" te najavili suradnju u mjerama protiv takvog ponašanja.

Možemo očekivati da sastanak u troje u Beijingu donese određenu pozitivnu retoriku upitna sadržaja dok će Macron vjerojatno uspjeti dogovoriti neke poslove. Bez velikih očekivanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 06:20