OZBILJAN PRISTUP

Vrtić uveo stroge mjere: Djecu i odgajateljice dijele prozirne ograde, svi nose zaštitne vizire

‘Kao roditelji, snažno podupiremo ove aktivnosti jer se naša djeca mogu osobno susresti sa svojim nastavnicima‘, rekla je jedna majka
Vrtić u Semarangu na indonezijskom otoku Javi
 Gholib/Zuma Press/Profimedia

Dok se škole muku muče s angažmanom učenika za vrijeme pandemije, vrtić na indonezijskom otoku Javi djecu u učionice vraća pomoću improviziranih prozirnih pregrada i kućnih posjeta tijekokom kojih se nastavnici pridržavaju mjera socijalnog distanciranja, piše Reuters.

Privatni vrtić "Permata Hati" u Semarangu na Javi koji pohađa 135-ero djece dopušta da u svakoj učionici u istom trenutku boravi tek njih šestero, što djeci daje šansu da u vrtić dođu jednom u dva tjedna.

Prema podacima vlade, provincija Središnja Java, u kojoj se nalazi grad Semarang, četvrta je po broju zaraženih među svim provincijama, a u tom je gradu od Covida-19 preminulo 287 osoba.

Djeca u pratnji roditelja sjede u odjeljenjima od prozirne plastike koji se dezinficiraju nakon svakog sata, a odgajateljice i odgajatelji ih upućuju kako najbolje podučavati djecu kada nisu u vrtiću. "Prozirna odjeljenja predstavljaju našu predanosti zdravstvenim mjerama", rekla je ravnateljica Hindarwati (mnogi Indonežani koriste samo jedno ime, op. a.).

Svatko tko dolazi u vrtić na sebi mora imati zaštitnu masku, zaštitni vizir i rukavice, a temperatura mu se mjeri na ulazu. Roditelji koji ne žele riskirati zarazu mogu birati da im djeca pohađaju nastavu putem interneta i aplikacija poput Zooma.

"Nije mi dosadno jer preko Zooma mogu razgovarati sa svojim prijateljima, a mogu se susresti i sa svojim učiteljicom. Sviđa mi se", rekao je petogodišnji Jihan Notharisa.

Satovi uključuju plesanje, glazbu i čitanje Kurana, a vrtić odgajatelje šalje u kućne posjete. U tom slučaju sa sobom nose prijenosne prozirne pregrade kako bi lakše održavali distancu.

"Kao roditelji, snažno podupiremo ove aktivnosti jer se naša djeca mogu osobno susresti sa svojim nastavnicima, pa makar ti susreti kratko trajali", rekla je Nita Dwi Nurhayati, majka jednog djeteta koje pohađa spomenuti vrtić.

Većina škola u Indoneziji još se uvijek nije vratila na režim rada koji je vrijedio prije pandemije. Tako rade samo one koje se nalaze u "zelenim zonama", zonama s manje slučajeva.

U Indoneziji je dosad od Covida-19 preminula 4.781 osoba, a zemlja je zabilježila 98.778 slučajeva zaraze, što je najviše u istočnoj Aziji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 16:20