POTENCIJALNO POGIBELJNA 'ZABAVA'

'VRTULJAK SMRTI' ŠIRI SE MEĐU DJECOM I MLADIMA Dječak (11) koji je nedavno završio u bolnici zbog štosa s YouTubea priključio se opasnom trendu

 
 Dawn Hollingsworth / FACEBOOK

Najgora noćna mora Dawn Hollingworth se obistinila. Njezin jedanaestogodišnji sin Tyler ozbiljno se ozlijedio tijekom igre sa svojim prijateljima. Toliko ozbiljno da je u bolnicu Queens Medical Centre u Nottinghamu prevezen uz rotirajuća signalna svjetla i sirenu hitne pomoći.

Oči su mu bila krvave i natečene, na koži čela te područja oko očiju mogli su se vidjeti ljubičasti podljevi krvi i mozak mu je bio natečen. Kombinacija ozljeda koje je pretrpio bila je toliko rijetka da su liječnici i sestre u bolnici morali istražiti o čemu je riječ prije nego što su mogli pristupiti liječenju Tylera.

Odgovor je ubrzo stigao.

Svojevoljno ili ne, Tyler je sudjelovao u novom internetskom izazovu zlokobnog imena "vrtuljak smrti". Dok je Tyler sjedio na običnom vrtuljku, jedan je stariji dječak stražnjim kotačem svog mopeda zavrtio vrtuljak. Drugi dječaci su pothvat ili samo gledali ili snimali svojim mobitelima.

Gravitacijska sila kojoj je bilo izloženo njegovo tijelo bila je toliko jaka da se jedanaestogodišnjak onesvijestio. Dječaci i vozač mopeda su se razbježali, ostavivši Tylera da leži na vrtuljku. Kako na Facebooku piše Tylerova majka Dawn, da nije bilo izvjesnog dječaka Liama, pitanje je što bi se dogodilo Tyleru koji još uvijek leži u bolnici s oteknućem mozga koja ne popušta.

"Imam poruku za ološi koji se nazivaju Tylerovim prijateljima i koji su se grohotom nasmijali kada je ostao bez svijesti i koji ga takvog ostavili u parku - i ja i policija znamo tko ste. Dječak koji je rukovao mopedom je praktički odrasla osoba, no neću ga imenovati. Želim se iz dubine duše zahvaliti dečku koji se zove Liam i trojici dječaka koji su i liječnicima i meni rekli što se dogodilo", napisala je Hollingworth na svojem Facebook profilu te priložila fotografije svog sina i video incidenta u kojem je Tyler nastradao.

"Moj sin bi mogao pretrpjeti moždani udar ako mu oteklina mozga ne splasne u dogledno vrijeme. Policiji sam predala video incidenta, a moj će mi sin sve opisati čim se oporavi od ozljeda", dodala je Hollingsworth i rekla da ne traži suosjećanje već da samo želi da nitko drugi ne pokuša izvesti ovaj izazov. "Apeliram na sve YouTube bloggere koji objavljuju opasne šale koje potom jedanaestogodišnjaci imitiraju jer im izgledaju zabavno."

"Vrtuljak smrti" samo je još jedan u nizu potencijalno pogibeljnih izazova koji se u posljednje vrijeme šire internetom. Među opasnijim pothvatima tu su još i "izazov Kiki" koji uključuje izlaženje iz automobila u pokretu te plesanje na pjesmu "In My Feelings" kanadskog repera Drake te "izazov Tide pod" koji uključuje namjernu konzumaciju deterdženta za pranje rublja.

Jedno od pitanja koje se postavlja u ovakvim situacijama je zašto bi se itko ikada odlučio kopirati potencijalno pogibeljnu aktivnost. Kako piše Wired, odgovor na to pitanje može se pronaći u promišljanjima teoretičara kulturalne evolucije koji kažu da čovjek kopira one aktivnosti koje su obavijene aurom prestiža.

U slučaju "vrtuljka smrti" te izazova "Kiki" i "Tide pod", riječ je aktivnostima koje pojedincu mogu donijeti određeni prestiž na društvenim mrežama. Osim toga, tu je i faktor konformizma, odnosno uvijek je lakše kopirati aktivnosti kojima se bavi većina. Pojedinac će neminovno u masi pronaći sigurnost i potvrdu za svoje ponašanje, neovisno o tome bilo ono dobro ili loše.

Ovaj fenomen dovodi do toga da pojedinci često kopiraju nebitne aspekte života poznatih ličnosti kao što su odjeća ili navike, ali dovodi i do toga da se uz pomoć poznatih osoba reklamiraju proizvodi koji nemaju nikakve dodirne točke s djelatnošću kojom se ta osoba bavi. Uspješni sportaši tako često reklamiraju automobile ili osiguravajuće kuće, a evidentno je da o toj temi ne mogu govoriti sa stručnošću ili znanjem nekoga tko se tim poslovima bavi na dnevnoj bazi i tko se za te poslove posebno obrazovao.

Kako za Wired kaže pisac Steve Stewart-Williams koji se bavi pitanje kulturalne evolucije, potencijalno pogibeljni izazovi vrlo brzo izgube na snazi i raširenosti. "Zbog svog utjecaja pojedinca oni jednostavno izađu iz opticaja. Takvi izazovi i uvjerenja su rijetki. S druge strane, čovjek se vjerojatno nikada neće u potpunosti riješiti izazova i uvjerenja koja su opasna, ali ne i fatalna. To je cijena koju kao kulturalna bića plaćamo", zaključio je Stewart-Williams.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 11:32