NOVA LANSIRANJA

Vruća dobrodošlica na Dalekom istoku: Kim ispalio dva balistička projektila uoči dolaska Kamale Harris u Seul

Južnokorejska vojska je objavila da su dva balistička projektila kratkog dometa ispaljena iz Sunana u Pjongjangu
 Jung Yeon-je/Afp

Sjeverna Koreja je ispalila dva "balistička projektila" kratkog dometa, priopćila je u srijedu južnokorejska vojska, nekoliko dana nakon sličnog pokusa i uoči posjeta američke potpredsjednice Kamale Harris Južnoj Koreji.

Ova lansiranja, jedan u nizu vojnih pokusa Sjeverne Koreje ove godine, događaju se nakon upozorenja južnokorejske obavještajne službe o skorom nuklearnom pokusu Pjongjanga.

Južnokorejska vojska je objavila da su "dva balistička projektila kratkog dometa ispaljena iz Sunana u Pjongjangu".

Projektili su "preletjeli 360 km na visini od 30 km, brzinom od 6 mahova", dodaje združeni vojni stožer u Seulu u priopćenju, dodajući da će nastaviti opširniju analizu lansiranja.

I Japan je potvrdio dva lansiranja, a ministar obrane Toshiro Ino nazvao je "neviđenim" nedavno uzastopno ispaljivanje projektila Sjeverne Koreje. "Ovakva opetovana lansiranja ne mogu se dopustiti", istaknuo je.

Sjedinjene Države su osudile lansiranje balističkih projektila, istaknuvši da su i dalje otvoreni za dijalog sa Sjevernom Korejom.

"Ovim lansiranjima krše se brojne rezolucije UN-ova Vijeća sigurnosti i prijetnja su susjedima Demokratske Narodne Republike Koreje (službeno ime Sjeverne Koreje) i međunarodnoj zajednici", rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta.

"Ostajemo privrženi diplomatskom pristupu DNRK-u i pozivamo ga na dijalog", dodao je.

Sjeverna Koreja je ove godine izvela neviđen niz vojnih pokusa i priprema se, po informacijama južnokorejske obavještajne službe, na novi nuklearni pokus.

Harris doputovala u Južnu Koreju

Američka potpredsjednica Kamala Harris doputovala je u međuvremenu u Južnu Koreju gdje će potvrditi snagu saveza Washingtona i Seula.

Zrakoplov Kamale Harris sletio je u zračnu bazu u Osanu, 70 km južno od Seula, javio je novinar AFP-a.

Američka potpredsjednica stiže iz Tokija, gdje je nazočila pokopu bivšeg japanskog premijera Shinza Abea koji je ubijen dok je držao govor.

image

Kamala Harris

Jung Yeon-je/Afp

Harris se treba sastati s južnokorejskim predsjednikom Yoon Suk-yeolom i posjetiti dobro utvrđenu razvojačenu zonu (DMZ) koja dijeli dvije Koreje.

Kamala Harris će s predsjednikom Yoonom razgovarati o dugogodišnjem sigurnosnom savezu dviju zemalja, o jačanju gospodarske i tehnološke suradnje te o nizu drugih regionalnih i svjetskih pitanja, priopćeno je iz njezina ureda.

Seul će izraziti svoju zabrinutost zbog novog zakona koji je potpisao američki predsjednik Joe Biden i kojim se ukidaju subvencije za električne automobile proizvedene izvan Sjedinjenih Država, što će pogoditi južnokorejske proizvođače poput Hyundaija i Kije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 18:18