GLOBALNO ZAGRIJAVANJE

Vrući val i u nordijskim zemljama, temperature se penju i do 35 stupnjeva, javila se Greta

‘Primjećujemo li trend? Pa, vjerojatno opet slučajnost‘, ironično je tvitala švedska ekološka aktivistica Greta Thunberg
Švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg 
 Christine Olsson/AFP

Nakon najtoplijeg ikada zabilježenog lipnja u Finskoj i nekim dijelovima Švedske, temperature su se na krajnjem sjeveru Europe u nedjelju približile apsolutnim rekordima, a termometar je pokazivao između 30 i 35 stupnjeva Celzijevih.

U gradu Kevo, na samom sjeveru Finske, izmjereno je u nedjelju rekordnih 33,5 stupnjeva, što je najviša temperatura zabilježena u tom dijelu zemlje nakon rekordnih 34,7 stupnjeva zabilježenih 1914. godine, prenosi agencija STT.

Na nacionalnoj razini, lipanj je bio najtopliji mjesec ikada, registriran od početka mjerenja 1844. godine, s prosječnom temperaturom od 16,5 stupnjeva C koja je premašila dotadašnji rekord iz 1950-ih, pokazuju podaci nacionalnog meteorološkog instituta.

U susjednoj Švedskoj, lipanj je ponovo bio najtopliji zabilježen u Stockhomu (19,3 stupnjeva prosječno), što je više od rekorda iz 2018. i zatim 2019.

"Primjećujemo li trend? Pa, vjerojatno opet slučajnost", ironično je tvitala švedska ekološka aktivistica Greta Thunberg.

Na državnoj razini lipanj 2021. je treći najtopliji ikada izmjeren.

U Norveškoj je Meteorološki institut u nedjelju izmjerio 34 stupnja u Saltdalu, u okrugu blizu arktičkog kruga, što je najviša temperatura izmjerena u cijeloj zemlji ove godine. To je 1,6 stupnjeva manje od apsolutnog rekorda zemlje. U nekoliko mjesta u kraljevstvu su zabilježene "tropske noći", kada temperatura ne pada ispod 20 stupnjeva C.

Ljeto 2021. već predstavlja apsolutni rekord vrućine u Kanadi, gdje se temperatura približava 50 stupnjeva Cejzijevih u sjeni, pod učinkom "toplinske kupole".

Prema izvješću objavljenom u svibnju, Arktik se zagrijava tri puta brže od planeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2022 12:47