NOVA ‘DRAMA‘

Vučić: ‘Čekam što će mi dostaviti NATO-va petorka... Mogao bih se i povući kako bih spasio Srbiju‘

‘Takva opcija u taktici koju Srbija provodi mora postojati i može donijeti šest do devet mjeseci zemlji‘, rekao je Vučić

Aleksandar Vučić

 Milos Miskov/Anadolu Agency Via Afp

Pritisci na Srbiju rastu jer svi žele kraj te sage oko Kosova, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, uz napomenu da se neće birati sredstva da se do toga dođe. Vučić je rekao i da nije isključeno da se povuče s funkcije kako bi kupio šest do devet mjeseci vremena za Srbiju, piše N1.

Vučić je rekao za Prva TV da je u razgovoru i s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom čuo za rok od nekoliko tjedana da se riješi pitanje Kosova, ali smatra da je to nerealno.

“Vidim večeras da je NATO-ova petorka zatražila hitan prijem i pretpostavljam da će mi donijeti sve ono što je albanski list objavio da treba uraditi do 24. veljače sljedeće godine pa djeluje da će pod svaku cijenu tražiti neko rješenje, rekao je Vučić.

Vučić je izjavio da se Srbija suočava s duplim pritiskom, oko sankcija Rusiji i rješenja za Kosovo i Metohiju, i da oba idu u bloku.

“Čekam da vidim što će mi sutra dostaviti NATO-ova petorka, najavili su da imaju nešto i zato su žurili. Nadam se samo da nije tekst iz Albanian Posta”, rekao je Vučić.

“Nama je Europa potrebna iz milijun razloga, zbog tvornica, vrijednosti, pravila i pravde, ali svima otvoreno kažem da jedna zemlja i narod ne mogu uvijek biti žrtva da bi neko opravdao svoju lošu politiku i gaženje međunarodnog pravnog poretka”, rekao je Vučić.

"Ništa ne treba odbijati unaprijed, ali od onoga što vidim, sve je to teško za Srbiju, a ako moram u ovom trenutku da se odredim – nisu nam dali šansu", kazao je Vučić.

Upitan o spekulacijama da bi se mogao povući s funkcije predsjednika, Vučić je rekao da bi to mogao učiniti kao „taktički potez“ kako bi spasio svoju zemlju i kupio joj od šest do devet mjeseci.

Vučić je rekao da čovjek koji je u političkoj areni mora razmišljati svakog dana o ostavci i da takva opcija mora da postoji u taktici koju zemlja vodi.

„Nisam to rekao zato što sam slabić, zbog toga što ne smijem nešto učiniti ili što sam lijen i pritisnut od svog naroda“, naveo je Vučić i poručio da ne bježi od odgovornosti.

„O tome mogu razmišljati u trenutku kada je takva situacija da trebam kupiti vrijeme za Srbiju ako vidim da je nešto nemoguće iako svemu prilazim da pronađem rješenje“, napomenuo je.

„Takva opcija u taktici koju Srbija provodi mora postojati i može donijeti šest do devet mjeseci zemlji“, poručio je Vučić, piše N1.

Istaknuo je i kako Beograd neće uvoditi sankcije Moskvi sve dok ne bude postojala egzistencijalna ugroženost za Srbiju i njezine građane.

„Ako dođemo u situaciju da smo egzistencijalno ugroženi, obratit ću se građanima i reći - moramo. Ali, mislim da još nije taj trenutak“, rekao je Vučić za TV Prvu i naglasio da „Srbija ništa ne duguje Rusiji“.

U posljednjem izvješću o napretku Srbije Europska komisija poručila je da Beograd mora usuglasiti vanjsko-političku i sigurnosnu politiku s Europskom unijom, uključujući i pridruživanje Europi u sankcijama uvedenim rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:16