VISOKA NAPETOST

Vučić: ‘Ima razloga za brigu. Situacija je po posljednjim obavještajnim podacima na rubu sukoba‘

Vučić i Kurti nisu uspjeli doći do rješenja koje bi uklonilo napetosti na sjeveru Kosova

Aleksandar Vučić

 Milos Miskov/Anadolu Agency Via Afp

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u ponedjeljak navečer, poslije neuspjelih pregovora s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem u Bruxellesu, kako Beograd "do krajnjih granica" ostaje dosljedan "u pokušajima da izbjegne sukobe i sačuva mir".

Vučić i Kurti nisu uspjeli doći do rješenja koje bi uklonilo napetosti zbog najave kosovske strane da će početi kažnjavati vlasnike vozila sa srpskim tablicama na sjeveru Kosova, objavio je ranije danas visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell poslije višesatnih bilateralnih i trilateralnih razgovora u Bruxellesu.

On je zajedno s posebnim izaslanikom EU-a za dijalog Miroslavom Lajčakom posredovao u razgovorima srbijanskog predsjednika i kosovskog premijera, a odgovornost za neuspjeh današnjih razgovora pripisao je Kurtiju.

Kosovski premjer je, pak, istaknuo da je za Prištinu neprihvatljiv prijedlog Bruxellesa o registarskim tablicama, optuživši EU da je "praktički odustala" od prijedloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, oročenog, navodno, na ožujak 2023.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je svoje razočaranje jer nije postignut dogovor, te je pozvao na "odgovornost i pragmatična rješenja". "Potrebno je izbjeći eskalaciju", poručio je Stoltenberg na Twitteru.

Vučić je novinarima u Beogradu po povratku iz Bruxellesa rekao kako "ima razloga za brigu, ali ne i za paniku" iako je situacija, "po posljednjim obavještajnim podacima, na ivici sukoba".

On je pozvao "zapadne sile koje imaju utjecaj na Prištinu" da to "iskoriste i pokušaju pomoći da svi zajedno sačuvamo mir".

Vučić je naglasio kako se, po međunarodnom pravu i prinicipima pregovaranja, "podrazumijeva da ono što su potvrdila oba parlamenta (Srbije i Kosova) treba biti implementirano", aludirajući na odredbe Briselskog sporazuma iz 2013. postignutog između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU-a. On je ponovio da je Srbija spremna za statusno neutralne KS tablice, nasuprot odluci vlade u Prištini da inzistira ne preregistriranju na oznake Republike Kosovo (RKS).

Srpske predstavnike i sunarodnjake na Kosovu zamolio je da obuzdaju svoje "opravdano nezadovoljstvo" i izbjegnu eskalaciju napetosti.

Srbija će biti veoma posvećena miru i pažljivo razmotriti svaku svoju odluku, ali će uvijek biti uz svoj narod i neće ga ostaviti na cjedilu, poručio je Vučić.

On je, komentirajući ocjenu Borrella da je Kurti odgovoran za današnji neuspjeh, rekao kako se ne osjeća pobjednikom. "Pobjeda je za mene ako sam siguran da će svi mirno zaspati, svako srpsko i albansko dijete. Za mene je pobjeda kompromis i trajni mir i ostvarenje dobrog dijela naših nacionalnih interesa, ali i popuštanje i razumijevanje tuđih (interesa)", rekao je Vučić, nazivajući "poštenom" ocjenu Borrella o današnjim razgovorima u Bruxellesu.

Vučić nije mogao reći kad će se pregovori nastaviti. "Ne znam kad će biti sljedeći susret ako nismo u stanju prihvatiti prijedlog nekog trećeg", ocijenio je Vučić i dodao: "Priča o međusobnom priznanju nije naša politika".

On je pozvao političke predstavnike Srbe na Kosovu da dođu na razgovor u Beograd, a sunarodnjacima na Kosovu poručio da "šta god da rade ne smije biti nasilno" i da njihovi prosvjedi trebaju "nenasilni i snaga volje, a ne oružja".

Sve ovo što radi Priština je protuzakonitio, ocijenio je Vučić, ustvrdivši da je "dovlačenje snaga" (policije) na sjever Kosova "ilegalno" i protivno dosadašnjim sporazumima.

"Nadam se da netko ovo neće tumačiti kao slabost i zeleno svjetlo za iživljavanje nad Srbima. Ako tako razumiju - pogrešno su protumačili", rekao je Vučić.

"Dat ćemo sve do sebe da sačuvano mir i stabilnost, da mi Srbi ne izazovemo nikoga već da sačuvamo mir", ponovio je Vučić.

Kosovska policija potvrdila je danas za Radio Slobodna Europa (RSE) da će u utorak od osam sati početi izricanje kazni od 150 eura vozačima čija vozila imaju tablice kosovskih gradova izdane u Srbiji.

Srbi u četiri općine na sjeveru Kosova upozorili su da će se usprotiviti izricanju novčanih kazni.

Kosovo i Srbija su u okviru dijaloga, 2011. i 2016. godine postigle dogovor o slobodi kretanja, što je podrazumijevalo i preregistraciju registarskih tablica sa srpskih na kosovske.

Iako su odluku o primjeni dogovora smatrali legitimnom, predstavnici međunarodne zajednice zatražili su od službene Prištine da implementaciju odgodi za 10 mjeseci, što su kosovske vlasti odbile. Razočaranje ovim postupkom su izrazili i predstavnici EU-a i SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 06:28