U 10 SEKUNDI

Vučić izazvao međunarodnu buru: Novinar mu postavio pitanje, uslijedio je odgovor koji će ga skupo koštati na Zapadu

Najavio je i dolazak kineskog predsjednika Xi Jinpinga u Beograd, nazvavši ga ‘velikim srpskim prijateljem‘

Aleksandar Vučić

 Cropix/Cropix

Jedan intervju srpskog predsjednika Aleksandra Vučića izazvao je buru u međunarodnoj zajednici. Vučić je, naime, za Informativni kanal državne Kineske globalne televizijske mreže rekao da ‘je Tajvan Kina te da će Kina uvijek imati podršku Srbije‘, prenosi Nova.rs.

- Tajvan je Kina, a na vama je što, kada, kako ćete to učiniti, točka. Sami donosite odluke. I uvijek ćete dobiti podršku iz Srbije, rekao je Vučić, a prije toga je novinaru rekao da mu ne treba više od 10 sekundi da svoj stav o tom pitanju obrazloži.

Najavio je i dolazak kineskog predsjednika Xi Jinpinga u Beograd, nazvavši ga ‘velikim srpskim prijateljem‘.

- I želim sada pred svima i javno reći da sam dobio potvrdu da će ove godine našu zemlju, dakle u godini drvenog zmaja, posjetiti naš iskreni prijatelj i veliki lider, ne samo Narodne Republike Kine, već rekao bih jedan od najznačajnijih svjetskih lidera, naš iskreni prijatelj kojeg želimo dočekati u najboljoj atmosferi i na najljepši mogući način, rekao je Vučić, prenosi Nova.rs.

Kina u posljednje vrijeme sve češće šalje poruke o tome da će se Peking i Tajvan ujediniti, zbog čega su mnogi analitičari počeli izjave kineskog predsjednika uspoređivati s onima Vladimira Putina. Jedan polaže pravo na Tajvan, a drugi na Ukrajinu.

Bivši glasnogovornik predsjednika Tajvana Kolas Yotaka kaže da su Putinova i Xijeva retorika zastrašujuće.

- Glupost ili ne, Putinova brutalna invazija na Ukrajinu sada je ušla u treću godinu, koštajući desetine tisuća života i stotine milijardi dolara – i sve više, rekao je Yotaka za CNN.

- Ono što vidimo je da Kina i Rusija postaju sve bliže i bliže. Dakle, naravno, ako predsjednik Putin pobijedi u Ukrajini, to nije izazov samo za Ukrajince, to šalje poruku ne samo Putinu, već i Xiju da kada koriste vojnu silu, dobiju ono što žele. Ono što se danas događa u Ukrajini može se dogoditi sutra na Tajvanu, dodaje Yotaka.

Kineska je Komunistička partija obećala da će Tajvan zauzeti, ako bude potrebno, i silom. Kina ne uspoređuje Tajvan i Ukrajinu i ističe da samo nekoliko zemalja priznaje suverenitet otoka. Ipak, Peking nije osudio rusku invaziju na Ukrajinu te je nastavila jačati svoje ekonomske, strateške i diplomatske veze s Rusijom. Mnogi stoga strahuju da će i Xi, baš kao Putin, svoje riječi provesti u djelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 07:31