SUSRELI SE U BEOGRADU

VUČIĆ IZRAELSKOM PREDSJEDNIKU 'Hvala vam što ste u govoru u Jasenovcu pozvali Hrvatsku da se suoči sa zločinima ustaškog režima'

 
 Axel Schmidt / REUTERS

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zahvalio je u četvrtak izraelskom predsjedniku Reuvenu Rivlinu na govoru u Jasenovcu, u kojem je pozvao Hrvatsku da se suoči sa zločinima ustaškog režima u Drugom svjetskom ratu čije su žrtve bili i Srbi.

Vučić je na zajedničkoj je konferenciji za novinare s Rivlinom u Beogradu poručio da Srbija poštuje sve žrtve, ali nikada neće dopustiti "umanjivanje" broja Srba stradalih u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Beograd i Zagreb ne slažu se oko broj ubijenih Srba u tom ustaškom logoru - prvi tvrde da ih je stradalo nekoliko stotina tisuća, a drugi nekoliko desetaka tisuća.

"Nećemo dopustiti da netko umanjuje broj srpskih žrtava, da se ne spomenu žrtve koje se broje u stotinama tisuća. Nećemo to dopustiti, držat ćemo se povijesti i činjenica“, naglasio je Vučić.

Dodao je kako je izraelskog predsjednika upoznao i s time da Hrvatska i Srbija različito gledaju na prošlost.

"Dok se neki raduju 4. kolovoza, neki tuguju", izjavio je Vučić, misleći na akciju Oluju koju je nazvao "najvećim etničkim čišćenjem poslije Drugog svjetskog rata“.

Ističući prijateljstvo i dobre odnose dvije zemalja, Revlin je rekao da se "povijest, i dobra i strašna, ne smije zaboraviti".

"Uskoro se obilježava 25 godina uspostave diplomatskih odnosa Srbije i Izraela, ali naše prijateljstvo traje duže. Židovska zajednica na Balkanu i u Srbiji seže 2000 godina u prošlost. Gledamo u budućnost ali povijest, i dobra i strašna, ne smije se i ne može zaboraviti", poručio je predsjednik Izraela.

Rivlin i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetili su u srijedu memorijalni muzej u Jasenovcu i položili vijence kod spomenika Jasenovački cvijet.

"Ustaški režim, jedan od strašnih režima nacističkih kolaboracionista koji je ovdje nastao, bio je aktivan partner u ubojstvima, ali ima nekih koji radije potiskuju svoju prošlost i na to gledaju kao na 'crnu rupu' koja ne traži nikakvo proučavanje ili samopreispitivanje", kazao je Rivlin i podsjetio da je u Jasenovcu okrutno ubijena ne samo većina Židova koji su živjeli u NDH, već i više desetaka tisuća Srba, Roma i ostalih protivnika režima.

Također je istaknuo da je "sposobnost Hrvatske da se suoči s prošlošću, a ne da je ignorira, moralna obveza koja je temelj svakog pravednog društva".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:32