KOPERNIKANSKI OBRAT

Vučić je u 20-ak dana potpuno sludio Srbe: ‘Do jučer smo imali svega, a sada nam prijeti glad!‘

Još donedavno je poručivao građanima da ne nasjedaju na trikove, provokacije, besmislice" jer će, tvrdio je, "biti dovoljno hrane‘

Aleksandar Vučić

 Tom Dubravec/cropix/Tom Dubravec/cropix

U samo dva-tri tjedna srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i njemu podložni mediji napravili su kopernikanski obrat.

Sada o ekonomskim i političkim problemima Srbije govore dijametralno suprotno. Vučić je svojim najnovijim izjavama potpuno sludio Srbe i okrenuo priču - od mira i stabilnosti do svakakvih aveti i strahova koji prijete.

Poslušni mediji

Ni mjesec dana nije trebalo da se od Vučićevih izjava, pa i demonstriranja ispred televizijskih kamera, fotografija iz skladišta - "Magacini su nam puni. Imamo brašna, ulja, graška, riže, pšenice. Nema potrebe da se rade zalihe" i na tom tragu trijumfalnih naslova po medijima "Vučić spasio Srbiju od gladi", "Prijeti ekonomski smak svijeta - Rublja uništena, euro nikad slabiji, ali predsjednik Vučić umiruje građane: U Srbiji nemamo razloga za paniku" ili "Svijetu prijeti velika glad, ali Srbija ima dovoljno hrane" - sada je odjednom Vučić proročanski i apokaliptično zavapio da će "zima koja dolazi biti najgora u zadnjih 70 godina" te da "hrane nema i neće je biti dovoljno", što su odmah poslušno prihvatili tamošnji mediji - "Vučić bio u pravu - dolaze nam paklena vremena" ili nešto smirenije - "Vučić objasnio građanima Srbija da dolaze teška vremena".

'Neće biti kruha'

Još donedavno je poručivao srbijanskim građanima da ne nasjedaju na trikove, provokacije, besmislice" jer će, tvrdio je, "biti dovoljno hrane, benzina i svega što nam je potrebno jer se za to ozbiljna srpska država postarala", a sada je pak rekao da je svako zrno žita važno i mistično se zagledao prema horizontu postavivši retoričko pitanje: "Hoćemo li preživjeti? Sigurno je da će nam nedostajati puno hrane. Neće je biti dovoljno. Oko 25 posto svjetskog tržišta neće imati kruha", poručio je Vučić u svom obraćanju Srbima.

Čak je napao svog ministra poljoprivrede Baneta Nedimovića koji valjda nije bio upoznat s novom Vučićevom paničarskom strategijom koji je rekao da nema problema jer je Srbija agrarna zemlja i može se prehraniti. Mnogi se u Srbiji sada pitaju - gdje je nestala ta silna hrana koju im je pokazivao Vučić!?

No, sve nije stalo samo na najavi gladi, koja se nadvila nad Srbijom, nego Aleksandar Vučić i njegovi mediji dižu tenzije i stvaraju psihozu neizbježne nuklearne kataklizme! Vučić je tako upozorio srbijansku javnost da je "nuklearni sukob realna opcija" te da je "mogućnost da bude nuklearnog sukoba veća, nego da ga ne bude". Na pomolu je tako treći svjetski rat ili, kako ironično kaže srbijanski komičar Zoran Kesić, "treća svjetska specijalna operacija", ako je suditi po Vučiću i njegovim medijima koji pumpaju atmosferu panike. Dragana Rakić, potpredsjednica Demokratske stranke, kaže za beogradski Danas kako Vučić svojim apokaliptičnim pričama o nuklearnom ratu, sveopćoj gladi i propasti svijeta plaši narod i pokušava sakriti vlastitu nemoć i najradije bi nastavio s dodvoravanjem i obećavanjima i Zapadu i Putinu, ali to više nije moguće.

'Zadatak tabloida je dizati paniku'

Zato radi ono što jedino zna: manipulira, podmeće i sluđuje narod. Dodala je da Vučić nastoji kupiti vrijeme te širenjem straha od nuklearnog rata i gladi prikrije svoju neuspješnu politiku i činjenicu da su građani Srbije među najsiromašnijima u Europi. Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić kaže kako je zadatak tabloida da dižu paniku, siju mržnju i prave podjele, "a da na kraju sve sredi i uredi jedan čovjek - Vučić". No, što se krije iza takvih patetičnih i psihotičnih istupa i prijetnji vlastitoj javnosti!? Čini se da iza ove histerije i tjeskobe krije činjenica da Vučić time priprema srbijansku javnost na uvođenje neizbježnih sankcija Rusiji ili, pak priprema javnost na odricanja i izolaciju u kojoj se može Srbija naći ako ostane na Putinovom putu.

Dobri poznavatelji prilika kažu da je Vučić prelomio, samo traži mehanizme kojima će objasniti "nož u leđa" bratu Vladimiru, a našao ih je izgleda u stvaranju atmosfere straha i panike od elementarnih egzistencijalnih pitanja. Čini se da je vrijeme sjedenja na dvije stolice prošlost. Iz Bruxellesa i iz Moskve jasno mu je poručeno da to tako više ne ide. Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell jasno je rekao da Srbija, ako misli ostati u krugu kandidata za EU, mora ubrzati usklađivanje svoje politike s vanjskom i sigurnosnom politikom Bruxellesa jer više nije moguće imati "EU budućnost i bliske odnose s Putinom".

- Neutralnost u pogledu rata u Ukrajini pogrešan je koncept - poručio mu je Borrell. Zato Vučić podiže patološku ljestvicu paranoje da bi na kraju sebe prikazao kao mučenika i spasitelja Srbije i odlučio se, najvjerojatnije, za sankcije, ali kao "jedinu opciju da se izbjegne armagedon za Srbiju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2023 16:35