ZATOPLJENJE ODNOSA?

Vučić još nije sastavio vladu, ali je dao nekoliko važnih informacija za Hrvatsku. Sve su dobre

Predsjednik Srbije je najavio da će u vladi biti jedan ili dva državna tajnika iz hrvatske zajednice što je velik korak naprijed
Aleksandar Vučić
 Brendan Smialowski/Afp/Vesna Veselić

Aleksandar Vučić opet nije razočarao: već se zaboravilo da su u Srbiji bili održani izbori, a on je konačno za utorak u 18.00 sati najavio da će objaviti sastav nove vlade. Nakon sjednice predsjedništva njegove Srpske napredne stranke (SNS).

I onda se pojavio pred novinarima da bi rekao da ima još nekih nedoumica, on, a ne premijerka Ana Brnabić koja bi možda trebala definirati svoje suradnike. I da će nam sve to javiti vjerojatno u nedjelju. Svakako prije američkih izbora jer ustavni rok za formiranje vlade istječe 3. studenog.

Iako je opet bio pitijski raspoložen, Vučić je ipak dao nekoliko vrlo važnih informacija za Hrvatsku. Socijalistička partija Srbije (SPS), stranka u koju je Slobodan Milošević pretočio Savez Komunista, a sada ju vodi bivši Milošević glasnogovornik Ivica Dačić, imat će manje resora u vladi. Vučić nije krio što misli: “Mogli smo i bez njih”. Ustupak, vrlo vjerojatno Moskvi koja se i dalje uzda u Dačića. A “mali Ivica” je izgubio mjesto u vladi. Što je izuzetno važna informacija - preuzet će predsjedavanje Skupštinom. Što bi u normalnim okolnostima bilo unaprjeđenje, ali u situaciju u kojoj u Skupštini nema opozicije to je više ceremonijalna funkcija. Vučić želi resor vanjskih poslova u svoje ruke. Kad je ovog ljeta Srbija podržala rezoluciju EU-a o stanju u Bjelarusu, kojom je osuđen diktator Aleksandar Lukašenko, Dačić je time bio vidno razočaran. I nije se pretjerano oglašavao. Tumačenje tog poteza u javnosti je preuzela premijerka Brnabić.

Dobra vijest za Zagreb

To je dobra vijest za Zagreb. Nije tajna da je Dačić bio prepreka u normalizaciji odnosa. Na Hrvatskoj je (pre)često jačao svoj politički image u Srbiji. I Vučić je, ali on je već više puta pokazao da je spreman na kopernikanske obrate.

Hrvatski ambasador u Srbiji Hidajet Biščević izjavio u utorak da je dobio obećanja srbijanskih vlasti da će predstavnici hrvatske zajednice sudjelovati u radu vlade te pokrajinskih i lokalnih vlasti. A Vučić je to potvrdio svojom izjavom da će u vladi “značajnije predstavljanje imati nacionalne zajednice“ (citat Hina). Upitan hoće li neki Hrvat biti državni tajnik u vladi, ambasador Biščević je rekao da su "obećanja dana za jedno ili dva takva mjesta“.

Vučić je svjestan da se mora što više približiti EU, ovog ljeta mu je njemački ministar ekonomije Peter Altmaier najavio dodatna ulaganja, ali uvjetovano: prihvaćanje EU politika. Hrvatska na tom putu može biti partner, posebno ova Plenkovićeva vlada. Dobrosusjedska suradnja uvijek je pozitivno ocijenjena u Bruxellesu.

Da se u smislu hrvatsko-srpskih odnosa događa nešto pozitivno moglo se naslutiti iz rečenica izgovorenih proteklih nekoliko dana. “Srbija i Hrvatska žele rješavati međusobne probleme i otvorena pitanja te graditi bolje odnose, rekli su u petak u Petrovaradinu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman. Govorili su na svečanosti na kojoj je izvršena primopredaja kuće bana Josipa Jelačića predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji”, prenijela je Hina.

Prijelomna odluka Miloševića

U taj kontekst svakako treba staviti i odluku Borisa Miloševića, potpredsjednika hrvatske vlade iz SDSS-a, da sudjeluju na obilježavanju “Oluje” u Kninu, kao i predstavnika hrvatske vlade na komemoraciji u Gruborima gdje se nakon vojne operacije ubijeni srpski civili. “Za naše narode je dobro da se približavamo, a ne da se udaljavamo, za što ima dosta razloga... Mnogo smo manji i jedni i drugi nego što o sebi mislimo“, rekao je Vučić, kako prenosi Hina u Petrovaradinu, naglasivši potrebu očuvanja mira i boljeg zajedničkog života Srba i Hrvata.

Ne treba očekivati munjevite poteze jer Rusija i dalje puše za vrat Vučiću, a oko tog vrata i dalje visi pitanje Kosova, ali najavljeni potezi Beograda daju mjesta umjerenom optimizmu. Vučić je pozitivno govorio i o pitanju rješavanja bolnog pitanja nestalih osoba. Bilo kakav pozitivan pomak na tom planu otvorio bi velik prostor za smanjene nepovjerenja i građenja korektnih susjedskih odnosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2020 14:06