PREDSJEDNIK SRBIJE

VUČIĆ KOMENTIRAJUĆI ŠEŠELJA NAPAO HRVATSKU 'Sve što se danas dogodilo šteti Srbiji jer sada nitko neće čuti da Hrvati dižu spomenik zločincu Stepincu'

 REUTERS

O incidentu u srbijanskoj Skupštini tijekom kojeg je osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj oskrnavio hrvatsku zastavu tijekom službenog posjeta predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića u srijedu navečer oglasio se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

U istupu na državnoj televiziji RTS Vučić je osudio Šešeljev incident, a zatim se obrušio na Hrvatsku, koristeći pritom i neke netočne tvrdnje, ali očito dajući do znanja da je završio moratorij za koji se svojedobno zalagao o neiznošenju teških riječi na račun susjeda.

- Sve što se danas dogodilo bilo je štetno za Srbiju, izjavio je na početku Vučić.

- Kao predsjednik, osuđujem svaku vrstu nasilja i prijetnji, gaženje ili paljenje hrvatske zastave, zastave bilo koje zemlje. To su stvari koje su nedopustive. Ovo je vrlo loša poruka koju mi kao narod šaljemo, prokomentirao je Vučić Šešeljevo dilvljanje.

- Mi nikada nećemo dopustiti da netko sa strane ugrozi bilo koga od naših gostiju, ali kako da reagirate kada su u pitanju narodni zastupnici, to je veoma teško, rekao je Vučić, naglasivši kako nema odgovor zašto se to dogodilo.

- E sad, postavlja se pitanje zašto smo to sebi dozvolili, zašto se to napravilo. Ja na to, iskreno, nemam odgovor. Naše je da osudimo i u tome se razlikujemo od Hrvata koji ništa od toga nisu osudili, ne računajući osude Kolinde Grabar-Kitarović, nisu ništa osudili kad sam ja bio u Zagrebu. Ne zaboravite, nekoliko srpskih zastava je spaljeno dan prije nego što ću doći u Zagreb. Na dan kad sam bio u Zagrebu tamo je njihov zastupnik trčao za mnom po ulicama pa se iznenadio kad sam stao pa nisam više htio bježati, rekao je Vučić.

- Vrijeđali su me, nazivali me najgorim četnikom, nazivali me najpogrdnijim imenima i to meni nije bio dovoljan razlog za napuštanje Zagreba jer sam smatrao da je vrlo važno da razgovaramo.

Ovdje valja napomenuti da, suprotno Vučićevoj tvrdnji, u Hrvatskoj uoči njegova nedavnog posjeta nije bilo ni paljenja srpskih zastava ni incidenata usporedivih s divljanjem Vojislava Šešelja, do kojeg je pritom došlo u ključnoj srpskoj političkoj instituciji.

Novinarka ga je zatim pitala o odbijanju srpske ambasadorice u Zagrebu Mire Nikolić prosvjedne note koju su joj htjeli uručiti u hrvatskom Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

- Oprostite, a što su državni organi Srbije loše učinili? Jesmo li loše primili gospodina Jandrokovića? Nije doživio dobro gostoprimstvo od nas? Reći ću vam zašto je sve ovo štetno po nas. Prvo, u Hrvatskoj i danas živi 186.000 Srba, oni će se večeras lošije osjećati i o njima nema tko brinuti poslije ovoga. S druge strane, oni najavljuju da će za koji dan u Zrinu u općini Dvor na Uni dignuti spomenik Alojziju Stepincu. I taj spomenik Alojziju Stepincu, pravomoćno osuđenom za zločine osuđene protiv Srba dižu u mjestu gdje su bili najstrašniji ustaški zločini. Dakle, to će zbog naših gluposti sada proći nezapaženo, požalio se Vučić.

- U deset gradova imaju ulice Mile Budaka, ustaškog ministra i zlikovca koji je govorio da Srbe treba ili pobiti ili protjerati ili pokrstiti. Sto dana sjedimo, šutimo i nijednu ružnu riječ nismo rekli. Nismo odgovarali na priču o ratnoj odšteti iako su pogazili Erdutski ugovor i narušili teritorijalni integritet Republike Srbije što sam u lice rekao Andreju Plenkoviću. Iako su u zakon ubacili da je Srbija izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku i tako dalje, zamislite da mi pišemo zakone, da stavljamo kako su oni počinili genocid u Jasenovcu i tako dalje, rekao je Vučić.

- Dakle, sve smo to prešutjeli i nijednu ružnu riječ nismo rekli. Onda smo dočekani time što je jedna opozicijska grupacija nešto učinila. Pa čekajte, Šešelj je to radio i Mogherini pa je Mogherini govorila u nemogućim uvjetima u Skupštini i ne samo da nije napustila Srbiju, već nije napustila ni Skupštinu, govorila je u nemogućim uvjetima. I tad sam se prepirao s tim ljudima, zašto to radimo. Ali nije napustila Srbiju. I sad dolazite do Hrtkovaca i najavljenih mitinga, vidio sam da je najavljen miting radikala, da je najavljen i kontramiting. Ja vam samo mogu reći da nikakvog nasilja neće biti. A zašto vam sve ovo govorim? Zato što smo mi u Srbiji za Hrvate učinili puno, jer ja čekam Kolindu Grabar-Kitarović da se pohvalimo time, Hrvati su naši građani, dajte da im pomognemo da se osjećaju baš tako, da se osjećaju sigurno, rekao je Vučić i nabrojao nekoliko projekata srpske vlade za hrvatsku manjinu u Srbiji.

- Zamislite da sam to isto htio učiniti i otići iz Zagreba, pa javnost u Srbiji to ne bi mogla prihvatiti, a sve što se na bilo koji način kaže protiv Srba je valjda uvijek dobro ili općeprihvaćeno, zaključio je svoju tiradu Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:30