IDE NA IZBORE?

Vučić na Instagramu odgovorio oporbi: ‘Međusobno priznanje? Sanjajte! Živjela Srbija!‘

Na Instagramu se obratio prije sastanka s Miroslavom Lajčakom, nakon kojega nije bilo izjava

Aleksandar Vučić

 Andrej Isakovic/Afp

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je razgovor s posebnim predstavnikom EU-a- za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom kao "otvoren i prijateljski", ali je prije sastanka odbacio mogućnost međusobnog priznanja Srbije i Kosova.

"Otvoren i prijateljski razgovor s Miroslavom Lajčakom. Kada kažem otvoren, to stvarno mislim. Razumjeli ste me sve", napisao je Vučić u ponedjeljak navečer na Instagramu, ne navodeći više detalja o razgovoru poslije kojeg nije bilo izjava.

Lajčak se ranije danas u Prištini sastao s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem koji je nakon susreta poručio da Kosovo prihvaća europski prijedlog za normalizaciju odnosa sa Srbijom i smatraju ga dobrom osnovom za dalju diskusiju i solidnom platformom za napredovanje.

Vučić je uoči sastanka s Lajčakom objavio video-poruku na Instagramu, u kojoj je poručio kako će "nastaviti braniti Srbiju", odbacivši mogućnost međusobnog priznanja Srbije i Kosova.

"Međusobno priznanje? Sanjajte! Živjela Srbija!", rekao je Vučić, odbacivši također i tvrdnje oporbene srbijanske političarke s Kosova Rade Trajković da je za sebe i svoju obitelj tražio aboliciju u zamjenu za prihvaćanje europskog sporazuma za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

Washington i Bruxelles pokušavaju potaknuti dvije strane da prihvate europski prijedlog sporazuma koji predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu, odnosno Zajednicu srpskih općina (ZSO).

Beograd ustrajava na tome da je formiranje ZSO ključna točka za nastavak dijaloga. Kurti je pak prošli tjedan rekao da bi mogao razmotriti osnivanje zajednice, ali samo ako je u skladu s kosovskim ustavom i nakon uzajamnog priznanja, te ako se ne temelji isključivo na etničkim osnovama.

Vučić je 20. siječnja, nakon sastanka s diplomatskom petorkom EU-SAD u Beogradu, rekao da je Srbija "spremna prihvatiti koncept i raditi na implementaciji" plana EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Beogradski mediji objavili su u ponedjeljak navečer da je srbijanski predsjednik, koji je i vođa Srpske napredne stranke (SNS), spreman ići na nove izbore i u oporbu prije nego da "partijski i privatni interesi vode državu".

Vučić, koji je u drugom predsjedničkom mandatu, koliko Ustav Srbije maksimalno dopušta, navodno je spreman izići na izbore "kao kandidat za premijera, obavio je portal provladinog lista "Večernje novosti" tvrdeći da je to na sastanku vrha SNS-a poručio Vučić.

"Bolje je da odemo u oporbu nego da nam partijski i privatni interesi vode državu. Spreman sam ići na izbore kao kandidat za premijera, ali neću popustiti pod ucjenama Zapada, ni koalicijskog partnera Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačiča niti lažnih desničara!", navodno je rekao Vučić.

Vučić je prethodnih mjeseci više puta istaknuo kao je spreman prepustiti vodstvo "bojima od sebe", potičući potporu stranačkih dužnosnika i pristaša koji su rekli da bi njegovo povlačenje bilo "katastrofa" za SNS i za Srbiju.

Nagovještaj navodne potpune promjene aktualne političke scene u državi nastao je tijekom sumiranja prošlotjedne sjednice Skupštine Srbije posvećene dosadašnjem dijalogu o Kosovu na kojoj e Vučić sukobio s desnom oporbom koja ga je optuživala da za "izdaju" i "predaju Kosova".

U razmjeni optužbi i uvreda Vučić je u parlamentu ponavljao da nije za Kosovo u Ujedinjenim nacijama i da nikada ga neće priznati kao nezavisno.

Vučić je partijskim čelnicima prema tvrdnjama medija rekao kako je SNS bio "usamljen u obrani državnih interesa" i da je uz sebe imao samo narod, te da je vrlo razočaran ponašanjem socijalista Ivice Dačića koji su bili negdje između, želeći se dodvoriti svima.

Iz tabora Dačićevih socijalIsta uzvratili su da nemaju utemeljenja kritike po kojima SPS flertuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 02:21