IZBORI U SRBIJI

Vučić nadmoćan, oporba bjesni na Izbornu komisiju, svi čekaju rezultate za Beograd

Vučić je slavio na predsjedničkim izborima u prvom krugu, SNS ima većinu u parlamentu, a za Beograd se vodi velika borba

Aleksandar Vučić i atmosfera u SNS stožeru

 Tom Dubravec/Cropix

- Izbore u Srbiji obilježili su incidenti, ali i rekordna izlaznost od 60 posto

- Izborna komisija objavila je da će rezultate objaviti tek u ponedjeljak navečer

- Prema rezultatima Ipsosa i Cesida, Vučić je na predsjedničkim izborima uzeo pobjedu u prvom krugu

- Što se tiče parlamentarnih izbora, SNS je prema agencijama dobio 43,1 posto glasova

- Prema istim projekcijima, vladajući u Beogradu imaju jako tanku većinu


NOVO 7:00 - Nakon 89,38 posto prebrojanih glasova na izborima za predsjednika Srbije uvjerljivo vodi Aleksandar Vučić sa 59,82 posto glasova, a daleko iza njega, na drugom mjestu, je Zdravko Ponoš sa 17,32 posto glasova. Na trećem mjestu je Miloš Jovanović s 5,77 posto glasova.

Na parlamentarnim izborima također uvjerljivo vodi lista SNS-a "Zajedno možemo sve" s 43,78 posto glasova. Lista "Ujedinjeni za pobjedu", u kojoj su oporbene stranke, ima 12,79 posto glasova, a lista Ivica Dačić -Premijer ima 11,72 posto glasova. Lista "Nada za Srbiju" ima 5,21 posto, a Moramo 4,21 posto glasova. Prebrojano je 88,91 posto glasova.

Rezultati za Beograd, u kojem se oporba nada čak i pobjedi, još nisu poznati.


00.05 - Srpska oporba poprilično je bijesna činjenicom da su iz izborne komisije objavljivali rezultate dok su trajali izbori. Već su najavili da će uložiti prigovor, rekla je Marinika Tepić. Međutim, kažu da su jako optimistični kada je u pitanju preuzimanje vlasti u Beogradu.


00.01 - Ipsos i Cesid objavili su prve preliminarne rezultate za Beograd i tu će se, kako stvari stoje, voditi bitka do posljednjeg glasa. Prema tim rezultatima, SNS i SPS zajedno trenutačno imaju blagu većinu od ukupno 56 mandata od 110 mjesta u Skupštini grada.


23.13 - Aleksandar Vučić u svom izbornom stožeru održao je govor u kojem je priznao da su rezultati njegovog SNS-a bili nešto lošiji nego ranije, ali nije se suzdržavao hvaliti da je napravio nešto što nitko do sada nije - pobijedio dvaput u prvom krugu. Kako je izborna komisija objavila da rezultate neće objaviti danas, njihovu ulogu je preuzeo sam Vučić i pred brojnim pristašama čitao je rezultate izbora koje je dobio iz svoje stranke.

image

Aleksandar Vučić

Tom Dubravec/Cropix
image

Aleksandar Vučić

Tom Dubravec/Cropix

- Procjenjujemo da je na izbore izašlo 3,8 milijuna ljudi. Dakle, ogroman broj, najveći u posljednje vrijeme. Iako je netko izazivao nepotrebne tenzije, u principu je sve prošlo u redu. Utjecaj ukrajinske krize bio je ogroman, Srbija se dramatično pomakla u desno, a sam sam kriv što je lista SNS-a imala nešto manje glasova. Srbija će morati odlučiti gdje će biti u budućnosti - rekao je Vučić nakon čega je počeo čitati rezultate.

- Prema našim podacima, naša lista je osvojila 44 posto glasova, lista Dragana Đilasa osvojila je 13,6, Dačićeva lista 11,4. Što se tiče gradskih rezultata, za nas su čak i bolji od parlamentarnih. Što se tiče predsjedničkih izbora, ja sam dobio 59,9 posto glasova - rekao je Vučić nakon čega je uslijedio veliki pljesak okupljenih.

- To znači da će SNS imati 124 ili 125 mandata, i da je većina za samostalni sastav vlade na rubu, ali i da samo sa Savezom Mađara imamo dovoljno za većinu.

image

trubači u stožeru

Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

Vučić je rekao da suspreže suze od ponosa.

- Jedini sam pobijedio na izborima u prvom krugu i to čak dvaput. Čak nije bilo ni tijesno... Ponosan sam, valjda sam prvi od Nikole Pašića koji je toliko dugo na vlasti u Srbiji.

O ciljevima Srbije je rekao:

- Dobri odnosi u regiji, nastavak europskog puta i nastavak dobrih odnosa s našim tradicionalnim prijateljima.

Predsjednik Srbije već je proglasio pobjedu na parlamentarnim i predsjedničkim izborima, ali s rezultatima iz Beograda nije htio požurivati.

- Uvjeren sam da će SNS i u Gradu sastavljati većinu.

image

Simo Spasić

Tom Dubravec/Cropix
image

Darija Kisić

Tom Dubravec/Cropix

Na pitanje reporterke Nove TV o odnosima s Hrvatskom, Vučić je rekao:

- Svakoga dana stotine i stotine tekstova iz Hrvatske protiv mene, ja sam se tome smijao. Ja razumijem to da nekome ne odgovora snažna Srbija, ali ja ću dati sve od sebe da naši odnosi budu bolji. Ja ne očekujem od Hrvatske da nam se ispričava, kao što ni vi to ne očekujete od mene.

Na kraju se Vučić malo porječkao s novinarkom N1 televizije, malo ga je iznerviralo pitanje 'je li ga sram što je izlazio iz frižidera'.

- I taj frižider je zaslužan da netko osvoji 60 posto glasova. Ako mislite da ćete mi pokvariti večer, varate se.


22.27 Šef gradske izborne komisije koalicije 'Ujedinjeni za pobedu Srbije' Branimir Kuzmanović izjavio je da oporba ima većinu u Beogradu.

- Želim samo objaviti da oporba ima većinu u Beogradu. Kad kažem oporba, mislim na koaliciju Moramo i koaliciju NADA“, rekao je Kuzmanović za portal Nova.rs.

image

Atmosfera u stožeru SNS-a

Tom Dubravec/Cropix
image

Maja Gojković, ministrica kulture

Tom Dubravec/Cropix
image

Danica Grujičić

Tom Dubravec/Cropix
image

Vladimir Bozović

Tom Dubravec/Cropix
image

Atmosfera u izbornom stožeru SNS-a

Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

22.25 Što se tiče utkre za parlament, lista 'Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve' osvaja 43,6 posto glasova i 122 mandata. na drugom mjestu je lista 'Ivica Dačić - premijer Srbije' s 32 mjesta (11,6 posto).

Što se tiče oporbe, prema Ipsosu, ovaj put u Skupštinu ulaze s 36 zastupnika.


22.20 - Prema podacima Cesida i Ipsosa na temelju 55,6 posto obrađenih podataka Aleksandar Vučić je osvojio prvo mjesto s 59,8 posto glasova, na drugom mjestu je Zdravko Ponoš sa 17 posto glasova, a na trećem Miloš Jovanović s 5,8 posto.


22.10 - Republička izborna komisija u realnom vremenu prikazuje rezultate izbora. U ovim trenucima prebrojano je tek 5 posto glasova i na temelju tih rezultata Aleksandar Vučić pobjeđuje u prvom krugu. Također, njegov SNS osvaja 53 posto u utrci za parlament.


21.40 - Izborna komisija objavila je da će prve rezultate izbora objaviti tek sutra. Ta odluka poprilično je začudila sve, budući da su prije dvije godine rezultati objavljeni već u 23 sata. Kao razlog navedeno je da je zbog gužvi ispred birališta glasačima dozvoljeno da glasaju i iza 20 sati. Nova.rs ističe da je ta odluka RIK-a poprilično neobična...


21.26 - U Srbiji su počeli curiti prvi rezultati izbora, ali obrađenih biračkih mjesta je toliko malo da je uzorak izrazito mali. Do 21.25 obrađeno je tek 1 posto listića i prema njima Aleksandar Vučić uzima 70 posto.

Što se tiče parlamentarnih izbora, Vučićev SNS osvaja 56,68 glasova, a Ivica Dačić 13, 83 posto.


20.43 - Prema posljednjem presjeku Republičkog izbornog povjerenstva u 18 sati, na glasanje je izišlo 50,82 posto od oko 6,5 milijuna građana s pravom glasa, dok Centar za slobodne izbore i demokraciju (CeSid) procjenjuje da je glasalo 54,6 posto.

Po ocjenama promatrača na temelju uzoraka očekuje se izlaznost od oko 59 posto, što bi bila najveća izlaznost u posljednja četiri izborna ciklusa.


20.26 - Ispred zgrade Izborne komisije postavljena je ograda i raspoređena policija. Također, iz nevladine organizacije 'Centar za slobodne izbore i demokraciju' potvrđeno je da je tijekom dana na izborima zabilježeno puno nepravilnosti.

Primjerice, neki su birači stavljali svoje listiće u pogrešne kutije, na tri biračka mjesta ljudi uopće nisu mogli glasati jer nije bilo biračkog popisa, a zabilježeni su i brojni incidenti.


20.12 -Srđan Bogosavljević iz Ipsosa kaže za RTS da je prema trenutnim projekcijama izlaznost na izborima 59,7 posto. Također, navodi se da se prvi preliminarni rezultati očekuju iza 21 sata.


20.00 - Zatvorena su birališta u Srbiji, uskoro se očekuju prvi rezultati.


U Srbiji su u nedjelju održani predsjednički i parlamentarni izbori na kojima se, po istraživanjima javnog mišljenja, očekuje da šef države Aleksandar Vučić osvoji drugi uzastopni mandat, a njegova Srpska napredna stranka (SNS) započne drugo deseljeće vlasti.

Birališta su otvorena u sedam sati, a nešto više od 6,5 milijuna birača odlučivalo je o osmero predsjedničkih kandidata i 19 izbornih listi koje su u utrci za 250 zastupničkih mandata u državnom parlamentu.

Predizborne ankete, unatoč optimizmu razjedinjene oporbe koja priželjkuje drugi krug, ukazuju na mogućnost da Vučić pobjedu izbori već u prvom, s oko 60 posto glasova, a prognoze su da će i vladajuća koalicija, prevođena Srpskom naprednom strankom, osvojiti natpolovičnu većinu u Skupštini Srbije.

Istraživanja predviđaju da bi SNS i koalicijski partneri u konačnom zbroju glasova mogli dobiti 63 posto, što bi im osiguralo uvjerljivu većinu u parlamentu.

Istodobno s predsjedničkim i parlamentarnim izborima, novu vlast danas bira i oko 1,6 milijuna Beograđana, a oporba se s mnogo više optimizma nada da bi Vučiću i SNS-u mogli pomrsiti konce upravo u srbijanskoj prijestolnici.

U utrci je ukupno 12 izbornih lista, a nadmeću se za 110 mandata u Skupštini grada, čiji vijećnici poslije konstitutivne sjednice većinom glasova biraju gradonačelnika.

Osim Beograda, o lokalnoj vlasti glasat će se u još 12 gradova i općina u Srbiji.

Predizbornu kampanju obilježio je uvjerljiv primat vladajućih u medijima koje kontroliraju, što je bila i jedna od točki prijepora vlasti i oporbe, uskraćene za ravnopravne javne nastupe.

Zbog pritužbi na nepoštene izborne uvjete, koje se iznose godinama, oporba je bojkotirala izbore 2020. godine, ali ni uz posredovanje europarlamentaraca u dijalogu s vlastima u međuvremenu nije postignut zadovoljavajući napredak.

Tako je i u predizbornim anketama čak 42 posto ispitanika istaknulo sumnju u regularnost i ovogodišnjeg izbornog procesa.

Stoga će predsjedničke, parlamentarne i lokalne izbore danas u Srbiji pratiti više od 4000 promatrača iz domaćih organizacija CRTA i CeSID, te delegacije Europskog parlamenta, OESS-ova Ureda za demokratske insitucije i ljudska prava (ODIHR), kao i promatrači Europske mreže organizacija za praćenje izbora (ENEMO).

Osim toga, oporbene stranke i koalicije poručile su da će na biralištima biti tisuće njihovhi kontrolora kako bi "obranile svaki glas".

Izbore će, kako je najavljeno, pratiti i tim veleposlanstva SAD-a u Beogradu, koji je novog veleposlanika Christophera Hilla poslao u Srbiju dan uoči početka izborne šutnje, a istog dana njegove je vjerodajnice primio srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Birališta u Srbiji zatvaraju se u 20 sati, a prvi neslužbeni rezultati glasanja najavljeni su do 22 sata.

Republičko izborno povjerenstvo, po Zakonu o izborima, službene rezultate treba objaviti najkasnije 7. travnja u 20 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:27