‘HOĆE MOJU GLAVU‘

Vučić najavio ‘najveći skup ikada održan u Srbiji‘, njegovi tabloidi luduju: ‘Ustaše napadaju sve što je srpsko!‘

Prosvjed je upozorenje da će, nastavi li oporba s napadima, raspisati izbore na kojima će predvoditi "veliki državotvorni pokret"

Skup podrške Vučiću održan 2019. godine i screenshot teksta objavljenog u notornom tabloidu Informer

 Oliver Bunic/Afp/Profimedia/Oliver Bunic/afp/profimedia

Kao nekada Slobodan Milošević, tako je i aktualni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio velikim mitingom podrške samome sebi pokazati tko je gazda u toj državi. Za petak 26. svibnja najavio je "najveći skup ikada održan u Srbiji", ispred Narodne skupštine u Beogradu, na kojem će sudjelovati stotine tisuća njegovih sljedbenika iz Srbije, Republike Srpske, Kosova i Crne Gore, a sve kako bi se vidjelo da "narod" podržava Vučića, a ne opoziciju koja traži njegovo odstupanje.

Milošević je na mitingu održanom na ušću Save u Dunav okupio više od 500 tisuća demonstranata koji su skandirali poznato "Hoćemo oružje!", a Vučić, dakle, tvrdi da će njegovih biti još i više.

Realno, on je u pravu utoliko što je opozicija u Srbiji slaba i razjedinjena, a njegovi najjači oponenti nisu zagovornici liberalne demokracije, nego proruski desničari.

Upozorenje

Najavljeni miting je upozorenje - ako oporba nastavi napadati, raspisat će se novi izbori na kojima će Vučić predvoditi veliki državotvorni pokret, koji treba postati svojevrsni kišobran pod koji će ući njegov SNS i druge lojalne stranke.

Koga ovakvi planovi zbunjuju, treba se prisjetiti da je riječ o Srbiji, u kojoj jedan čovjek odlučuje, iako je formalno parlamentarna demokracija.

Tamošnji mediji počeli su koordiniranu operaciju obrane Vučićeva režima, pa su raspalili i po Hrvatskoj, a sve zato što su portali Jutarnjeg lista i Indexa objavili autorske tekstove u kojima su kritizirali predsjednika Srbije. Najdalje je otišao dnevni list Večernje novosti koji je zaključio kako "ovakvi natpisi pokazuju ništa drugo nego da je upravo predsjednik Vučić prepreka ustašama za njihovu dominaciju na Balkanskom poluotoku". Još je dražesniji omiljeni Vučićev tabloid Informer koji je istim povodom u srijedu objavio da "Hitlerovi sljedbenici u Hrvatskoj udaraju po svemu što je srpsko".

Za opstanak Srbije

Vučić je ponovno govorio o osnivanju "velikog državotvornog i nacionalnog pokreta za opstanak i napredak Srbije". To je prvi put najavio u rujnu prošle godine: "Najavljujem stvaranje u narednih šest mjeseci velikog državotvornog i nacionalnog pokreta za opstanak i napredak Srbije, i da se suprotstavimo svim ovim teškim bolestima koje su u političkom smislu ophrvale naše društvo".

Prema njegovu mišljenju, to je put u stvaranju "normalne i pristojne Srbije", stoga je dodao kako je njegov cilj "napraviti pristojnu Srbiju u kojoj će svi biti zaštićeni, to je nešto što je Srbiji potrebnije nego ikada, moramo da sačuvamo normalnost, pristojnost, stabilnost i mir u zemlji".

Šest mjeseci poslije suočen je sa sve većim nezadovoljstvom nakon dva masakra u Srbiji, New York Times i inozemni mediji pišu o njegovim vezama s kriminalnim klanovima, a iz EU dolaze zahtjevi da se Srbiji uskrati financijska pomoć sve dok ne uvede sankcije Rusiji.

Usto, tamošnji desničari, koji su treća politička snaga u državi, optužuju ga da planira de facto priznati Kosovo, iako je to za golemu većinu stanovnika Srbije crvena linija koja se ne smije prijeći, a onome tko bi se to usudio, doslovno bi bio ugrožen život.

Kupovina vremena

U takvim okolnostima Vučić je odlučio ponovno napraviti ono u čemu je najbolji, a to je najava novih izbora i kupovanje vremena, u nadi da će se bijes javnosti ispuhati u idućih nekoliko mjeseci. Pritom je krivnju ovaj put prebacio na vladu Ane Brnabić čiji je kabinet opisao kao "raštimani orkestar".

Najprije će do kraja mjeseca biti organizirana skupština SNS-a, čiji je lider, gdje će biti "velikih promjena, ali i najava za budućnost".

On će se osobno angažirati u novom političkom pokretu. Nije isključio mogućnost da taj novi pokret sudjeluje na sljedećim izborima te dodao kako se nada da će Srpska napredna stranka ostati stup tog pokreta. U međuvremenu će možda smijeniti dio ili cijelu vladu, ali to će najprije najaviti tabloidi.

"Oni bi moju glavu, samo to oduvijek žele"

Oni hoće moju glavu, nikada ništa drugo nisu željeli, optužio je u novom nastupu Vučić srpsku opoziciju. Pritom ni ovaj put nije izostavio Hrvatsku jer time dobiva simpatije dijela stanovništva, no Vučić je de facto rekao da srpska oporba djeluje po instrukcijama iz Hrvatske, što je nova razina.

"Vidim i histeriju u regiji, oni hoće političke poene preko ove divne mrtve djece i da dovedu na vlast svoje poslušnike. Posebno se u tome ističe Hrvatska, u njihovim medijima nikad ni jedan premijer i predsjednik nije dobio toliki publicitet kao što sam ja", zaključio je Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:20