SUSRET U BRUXELLESU

Vučić nakon sastanka sa šefom NATO-a: ‘Na Kosovu postoji nova generacija Srba koja neće trpjeti teror‘

Stoltenberg je ugostio Vučića nakon spora koji je krajem srpnja izbio oko registarskih tablica i identifikacijskih dokumenata na Kosovu

Aleksandar Vučić i Jens Stoltenberg

 Francois Walschaerts/Afp

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u srijedu na mir nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem s kojim je razgovarao o nedavnom jačanju napetosti na Kosovu.

"Pozivam sve strane na suzdržanost i izbjegavanje nasilja", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare s Vučićem u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Stoltenberg je ugostio Vučića nakon spora koji je krajem srpnja izbio oko registarskih tablica i identifikacijskih dokumenata zbog kojeg su bile podignute barikade i pucalo se kod kosovsko-srbijanske granice.

KFOR, mirovna misija NATO-a, koja ima 4000 pripadnika, tim je povodom poručio da pozorno prati situaciju i da je spreman intervenirati "bude li stabilnost ugrožena".

Pozdravivši sada bolju situaciju, Stoltenberg je ponovio da će KFOR "poduzeti sve što bude potrebno kako bi osigurao sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu".

Takva odluka bit će proporcionalna kako bi se smanjilo napetosti, rekao je, naglasivši da će NATO, bude li potrebno, rasporediti još svojih snaga.

Razgovarajući kasnije s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, Stoltenberg je pozvao obje strane da riješe nesuglasice političkim razgovorima u organizaciji Europske unije.

"To je prilika da Kosovo dokaže da je odgovoran akter u euroatlantskoj zajednici", rekao je Stoltenberg.

Kurti je pohvalio doprinos NATO-a sigurnosti Kosova, ponovivši želju Kosova da pristupi Sjevernoatlantskom savezu.

Kosovo je proglasilo neovisnost 2008., ali Srbija ga ne priznaje.

Većina članica NATO-a i EU-a priznaje Kosovo kao neovisnu državu.

Vučić je rekao da očekuje teške razgovore s kosovskim premijerom u četvrtak jer se dvije zemlje ne slažu gotovo ni oko čega, ali je naglasio da su mir i stabilnost ključni.

image

Aleksandar Vučić i Jens Stoltenberg

Francois Walschaerts/Afp

Vučić je rekao da je za Srbiju važna “uloga KFOR-a koju poštuje, uloga NATO-a, koju poštuje”.

“Vjerujemo da ćemo uvijek moći naići na razumijevanje Stoltenberga i NATO-a da se osiguraju mir i stabilnost. Ja ne volim prebacivati krivnju na bilo koga drugog”, rekao je Vučić.

"Imamo svoju povijest, koja nije laka ni jednostavna. Ali želimo ojačati suradnju... i želimo izbjeći bilo kakvu mogućnost za eskalaciju i sukob", rekao je.

U odgovoru na pitanja novinara, istaknuo je da srbijanska vojska i policija “ni u jednom trenutku nisu prešli administrativnu liniju”.

“Dostavio sam popis svih napada na Srbe. Zahvalan sam NATO-u što s takvim neistinama nije izlazio, za razliku od nekih drugih”, rekao je Vučić.

Srbijanski predsjednik još jednom je ponovio kako će njegova zemlja ostati vojno neutralna.

“Srbija je vojno neutralna zemlja i tako će i ostati. Naša povijest nije laka, ali želimo učvršćivanje suradnje i s KFOR-om i s NATO-om i da izbjegnemo eskalaciju sukoba. Mi mislimo da nismo napravili nikakvu provokaciju, ali razumijem da smo mi s Balkana dojadili svima u Bruxellesu”, rekao je Vučić.

“Drugačiji je pogled zemalja NATO-a i naš na situaciju na Kosovu. Ono što mi imamo potpisano je da njihove specijalne jedinice imaju ograničenu mogućnost ulaska na Sjever. Oni to pravdaju borbom protiv kriminala. Mi smo u veoma teškoj poziciji po tom pitanju. Vrlo je teško kada ste sjerani u kut i nemate više kud, ja sam to i rekao Jensu. Nemojte očekivati od Srba da uživaju i govore kako im je jako lijepo. Ima nova generacija Srba koja neće trpjeti teror. Oni ne doživljavaju Kosovo kao nezavisni teritorij, već kao teritorij Srbije i oni to neće trpjeti”, rekao je Vučić, prenosi N1, i zaključio kako je “za ljude u Srbiji važno da smo objasnili našu poziciju” u Bruxellesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2022 14:20