NAPETO U SRBIJI

Vučić o europskom planu za Kosovo: ‘Rekli su uzmite ili ostavite… Završili bismo kao 90-ih‘

‘Ljudima sam uvijek govorio istinu, a tekst plana EU je donijet bez mogućnosti bilo kakvog pregovora‘, rekao je predsjednik Srbije

Emmanuel Macron,  Aleksandar Vučić i Olaf Scholz

 Odd Andersen/Afp

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je na Radio-televiziji Srbije (RTS) nakon što je jučer održana nova runda pregovora između Beograda i Prištine u Bruxellesu.

Aleksandar Vučić je rekao da je u Bruxellesu jučer bio ‘jedan razgovor‘ i najavio da će ih biti još.

- Bio je jedan razgovor, nismo se dogovorili, nastavit ćemo razgovarati“, rekao je Vučić u emisiji ‘Takovska 10‘ na RTS-u, prenosi Nova.rs.

Rekao je da je francusko-njemački plan u međuvremenu postao europski prijedlog.

- Taj plan Europske unije je došao kao ideja Emmanuela Macrona i Olafa Scholza, donijeli su papir. Nikog nisu pitali, nije bilo uopće mogućnosti za pregovore, rekli su uzmite ili ostavite… Ljudima sam uvijek govorio istinu, a tekst plana EU je donijet bez mogućnosti bilo kakvog pregovora - rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je naveo i da je upozoren o posljedicama neprihvatanja prijedloga, među kojima su zaustavljanje europskih integracija i direktno povlačenje investicija.

image

Emmanuel Macron, Aleksandar Vučić i Olaf Scholz

Odd Andersen/Afp

- Dio mog tima je očekivao da će oni (EU) izaći s priopćenjem da (kosovski premijer) Kurti nije spreman za Zajednicu srpskih općina, a ja sam znao da se to neće dogoditi, već da će lažirati, da će biti neka balansirana poruka - rekao je Vučić o jučerašnjem sastanku.

- Kažu ljudi da mi nismo reagirali ni na koji način, i da nismo uputili primjedbe, što nije točno - istaknuo je Vučić.

Rekao je i da je Srbija predala oštar i temeljan odgovor, odnosno non paper na europski prijedlog i to na šest strana. Dodao je da će taj papir ući u povijest i da se ‘zna šta je odbijeno‘.

- Kada o ovome govorim oni su se vratili uz kozmetičke izmjene, i rekli ili uzimate ili ne. Želim svim građanima kazati, posebno Srbima. Da, ja mislim da je važno da razgovaramo - rekao je Vučić.

Srbijanski predsjednik je naveo da je u München Macronu i Scholzu rekao da se ne može razgovarati o priznanju i ulasku Kosova u Ujedinjene narode.

- Bilo je ili da ostanemo u razgovorima ili da sve napustimo i završimo kao devedesetih uz potpunu ekonomsku propast. Rekao sam da je Srbija spremna raditi na implementaciji mnogih stvari iz plana - kazao je Vučić na RTS-u.

Predsjednik Srbije je naveo i da neko vrijeme neće biti opasnosti od sankcija jer ‘razgovaraju s Prištinom‘, ali dodao je i da to neće trajati dovijeka.

- Europski prijedlog bit će okvir pregovaračkog procesa - zaključio je Aleksandar Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:09