OBRANA ZLOČINCA

Vučić o muralu Ratka Mladića: ‘U zemlji EU imate Praljkove murale i onda su oni dobri, a mi smo loši...‘

Vučić kaže kako je iza svega namjera da se poveća pritisak na Srbiju i izmišljaju afere poput one da je 1991. mučio hrvatske zarobljenike.

Policija pred muralom Ratka Mladića

 Miloš Miškov/AFP

Nakon što je mural ratnom zločincu Ratku Mladiću u Beogradu bijelom bojom ili krečom uništio Đorđo Žujović, dugododišnji aktivist i član Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS), a zbog kojeg je u utorak navečer došlo do sukoba skupine građana koja je prosvjedovala protiv privođenja aktivistkinja za ljudska prava Aide Ćorović i Jelene Jaćimović nakon što je Ćorović bacila jaja na mural sa skupinom pristaša Ratka Mladića te intervencije jakih policijskih snaga, u srijedu se o slučaju se oglasio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Da je policija štitila mural Ratka Mladića, rekao je Vučić, nitko ga ne bi uništio.

"Policija je štitila građane od mogućeg sukoba", rekao je Vučić i dodao da su bili zaštićeni oni koji su, kako je rekao, kukali da nisu zaštićeni, prenosi portal B92.

Kako je rekao, policija je štitila javni red i mir.

"Nismo štitili nijedan grafit za razliku od onih kojima osam godina nije palo na pamet da diraju ploču osuđenom ratnom zločincu Aćif efendiji u Novom Pazaru. Policija nije ulazila u suštinu i razloge već je čuvala javni red i mir, štitila je građane od međusobnog sukoba", naveo je Vučić i dodao da posao policije nije da uklanja murale i grafite, već da štiti javni red i mir.

On je rekao kako je netko htio raditi cirkus i da netko nekoga "izudara".

"I za to batinjanje da optuži Srbiju, e to neće moći. A tko bi tu izvukao deblji kraj, čini mi se da ne moram da objašnjavam", rekao je on.

'Praljkovi murali su dobri, a mi smo loši'

Ocijenio je da su oni koji su u utorak htjeli ukloniti sporni mural to mogli učiniti i prije godinu dana ili šest mjeseci te je dodao kako je u pitanju "vrsta bezobzirnosti prema vlastitoj zemlji gdje je samo važno reći najgore o vlastitom narodu".

"Što to nisu učinili dan ranije ili kasnije, ne praveći velike svetkovine od toga. Što nisu razgovarali s kućnim savjetom te zgrade, što su pravili predstavu želeći da nanesu štetu Srbiji? Netko je htio da napravi cirkus, da neko nekog udara i da za to optuže državu. Državu nećete moći da optužujete za to jer će čuvati fizički integritet svakog građanina i to ćemo raditi ubuduće", rekao je Vučić.

Privedeno je šestoro osoba, kazao je Vučić, i to veći broj pripadnika navijačkih grupa.

"Zbog posjedovanja tupih predmeta. Sva lica su puštena odmah, nitko nije ni zadržan, a kamoli pritvoren", rekao je on.

On je kazao da iza svega stoji namjera da se povećava pritisak na Srbiju i izmišljaju afere poput one da je 1991. u Petrinji mučio hrvatske zarobljenike.

"Ti koji su tobože protiv ratnih zločinaca objavljuju intervju sa predobrim Naserom Orićem, koji kaže da su neki iz Srbije htjeli da me ubiju u Srebrenici. On im je validan kao politički svjedok, ali zato je važno Srbima što je moguće snažnije zabiti glogov kolac u srce. U državi članici EU imate koliko hoćete (Slobodan) Praljkovih murala i onda su oni dobri, a mi smo loši", rekao je predsjednik Srbije.

Napomenuo je da je obavljen čak i intervju sa Naserom Orićem, dok se u Srbiji pravi problem zbog murala Ratka Mladića.

Vučić: Nikad nisam bio u Petrinji

"Imate u članici EU mnogo murala Praljka, a Mladićev je uništen", kazao je on i upitao po kojem principu stoje murali Praljka, osuđenog u Haškom tribunalu za ratne zločine.

Dodao je da je nekima bitno da kažu sve najgore o svojoj državi te da ih interesira ako se može ocrniti Srbija.

"Mogli su to da urade prije 10–20 dana. Zato što mora da se povećava pritisak svo vrijeme i da se iznose nove afere", rekao je on.

Podsjetio je da je u hrvatskim medijima objavljena lažna vijest da je devedesetih godina boravio u Petrinji.

"Ja u tom mjestu nikad u životu tamo bio nisam", ponovio je on.

Kako je kazao, između dvije grupe, one koja je branila mural i one koja je želela da ga uništi, on bira tvornicu.

Inače, kako javlja portal Nova.rs, oko 13 sati na mjesto događaja došli su nepoznati mladići kako bi očistili uništeni mural Ratka Mladića.

Stanari zgrade na kojoj je naslikan mural nisu željeli pričati za medije, ali Nova.rs doznaje kako im nije bilo ugodno zbog događanja ispred njihove zgrade.

Ono što smo mogli da saznamo jeste da im nije prijatno zbog dešavanja ispred njihove zgrade.

Policajci u civilu, koji se nalaze kod murala, kako se navodi, nisu reagirali povodom dolaska grupe mladića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 21:27