NA DVIJE STOLICE

Vučić objasnio zašto je Srbija glasala protiv Rusije u UN-u: ‘Želimo biti suzdržani, ali ucjenjuju nas...‘

‘Srbija drži svoj smjer pošten, moralan i častan, na EU putu, a ne okreće leđa svojim tradicionalnim prijateljima‘, kaže Vučić

Aleksandar Vučić

 Tom Dubravec/ Cropix

U prvom intervjuu nakon izbora, predsjednik Aleksandar Vučić rekao je za RTS da je Srbija u nemogućoj poziciji jer trpi pritiske sa svih strana, ali da se i dalje drži i čuva.

- Mi smo vojno, ali ne i politički, neutralna država sve dok smo na europskom putu, ukazao je predsjednik.

Što se tiče izbora, rekao je da nije sasvim zadovoljan svojim rezultatom, iako je ponosan na njega.

Povodom glasanja u UN-u, naveo je da je 'naša primarna odluka bila da budemo suzdržani, ali da u tom slučaju dobijete teške pritiske s obje strane.'

Objasnio je da je EU odgodila odluku o uvozu nafte za 18 sati, da bi vidjeli kako je Srbija glasala o suspenziji Rusije iz Vijeća za ljudska prava na sjednici UN, koja je počela u 16 sati.

- Oni ne mogu mene ucijeniti, ali ucjenjuju zemlju - kazao je predsjednik.

Istaknuo je da se danas i idućih dana odlučuje 'hoćemo li biti izuzeti od paketa sankcija za naftu i hoćemo li poslije 15. svibnja moći uvoziti naftu.'

- Zbog odluke EU, koja je takva da mi do 15. svibnja možemo uvoziti naftu od bilo gdje, a poslije ne možemo, jer je Gazprom većinski vlasnik NIS-a. Mi možemo uvesti, ali trostruko skuplje - objasnio je Vučić.

Vučić je ponovio više puta da Srbija u Europi jedina zemlja koja nije uvela nijednu mjeru ili sankciju Rusiji, nije nacionalizirala nijednu rusku kompaniju, te nije ni na koji način sankcionirala obitelji ruskih državnika.

- Srbija je jedina zemlja koja nije donijela nijednu restriktivnu mjeru, ne protiv Putinove djece, već nijedne firme. Jedini nismo nacionalizirali nijednu njihovu firmu, već razgovaramo s njima i spremni smo da se odreknemo prava prednosti kupovine u NIS-u ako hoće prodati - rekao je Vučić.

- Srbija drži svoj smjer pošten, moralan i častan, na EU putu, a ne okreće leđa svojim tradicionalnim prijateljima - kaže Vučić.

Povodom razgovora s Vladimirom Putinom, Vučić je rekao da su dugo razgovarali o svemu.

Bio je fer, razgovor je bio dobar, korektan, pričali smo o plinu, o nafti, NIS-u, naveo je Vučić.

Dodao je da ga je Putin želIo informirati o situaciji u Ukrajini, oko Buče, i o planovima i prenio mu da sve ide po planu.

- Ja sam njemu rekao da mi ne mora govoriti, da sam predstavnik i predsjednik male zemlje, koja ne misli da treba odlučivati o sudbini svijeta, jer smo mala, napaćena zemlja, koja zna za sankcije. On je rekao da je njegov odnos prema srpskom narodu poseban i hvala mu na tome - rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je Putinu ponovio stav Vijeća za nacionalnu sigurnost, ali i ukazao, zbog različitih tumačenja u Srbiji, da je Srbija jedina zemlja u Europi koja nije uvela nijednu restriktivnu mjeru Rusiji.

'Lovac NATO-a pratio let Air Srbije u ruskoj zoni, tražimo objašnjenje'

Govoreći o avionu na letu Moskva-Beograd, Vučić je rekao da je let kasnio oko tri sata i 20 minuta i da je ruska kontrola leta nedaleko od ruske granice sa Latvijom upozorila avion iz Srbije i pitala ga da vizuelno identificira avion koji se nalazi pored.

- Avion koji je bio u pitanju, bio je vojni lovac. Najviše je podsjećao na 'Fantoma 15' ili 'Eurofightera' sive boje. Očigledno, u ruskoj zračnoj zoni je bio neki od NATO aviona koji je išao samo kilometar ispod, a ruska služba za praćenje zrakoplova nas je na korektan način obavijestila da je pored nas neki drugi avion i da provjerimo koji je, jer kako će gađati taj avion, kad su iznad njega putnici - kazao je Vučić.

Dodao je da, prema izvještaju, borbeni avion nije ugrozio avion iz Srbije i da je relativno brzo nestao iz vidokruga.

Piloti su naveli da se osjećaju nelagodno i da bi u budućnosti trebalo voditi računa o letovima koji se provode s visokim rizikom i u ratnim uvjetima.

Poručio je da će Srbija od NATO-a tražiti informacije, ali i dodatne informacije od Rusije.

- Da vidimo tko se to pravi pametan da lovcima ugrožava civilno zrakoplovstvo i da ugrožava civile na nekom letu. Ili je to možda slučajnost, ali bi bilo lijepo da nam to kažu, jer mi sad imamo točne koordinate gde se avion pojavio - rekao je Vučić.

Dodao je da to govori kako bi prikazao razmjere pritisaka s kojima se Srbija suočava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:04