MEDALJE

VUČIĆ ODLIKOVAO NOBELOVCA KOJI JE PODRŽAVAO MILOŠEVIĆA 'Branio je srpsku istinu' ORDEN DAO I HRVATSKOM VELIKANU Uručio ga sportskoj legendi

 
 Jonathan NACKSTRAND / AFP

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u subotu je odlikovao austrijskog dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea zbog njegova "iznimnog doprinosa predstavljanju Srbije u sferi kulture".

Nobelova nagrada Handkeu 2019. izazvala je kontroverzu jer je podržavao režim Slobodana Miloševića u vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji i zločina poput genocida u Srebrenici. 

"Za Srbiju je on pravi prijatelj, dokazan i ustrajan čak i tijekom najtežih trenutaka", rekao je Sima Avramović, čelnik odbora koji dodjeljuje odlikovanja. 

"Cijelim srcem je branio srpsku istinu čak i kada mu je to donosilo mnogo neugode i osporavanja, pa i nakon što je osvojio Nobela", kazao je Avramović.

Handke nije bio na dodjeli odlikovanja u Beogradu, održanoj na Dan državnosti. Handkeu je dodijeljen Orden Karađorđeve zvijezde.

Nobelova nagrada austrijskom književniku ostala je u sjeni prosvjeda i bojkota zbog njegovih veza s Miloševićem, optuženikom pred sudom Ujedinjenih naroda za ratne zločine koji je umro  u pritvoru 2006., prije presude.

Inače, među brojnim odlikovanjima koja je Vučić uručio ističe se i ono doajenki srpskog i jugoslavenskog glumišta Miri Banjac, mnogima poznatoj iz uloge u 'Balkanskom špijunu', kao i medalja legendarnom hrvatskom teniskom treneru Nikoli Piliću.

Dimitrije Goll / Predsedništvo Srbije
Dimitrije Goll / Predsedništvo Srbije
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. listopad 2020 14:08