SRPSKI PREMIJER

VUČIĆ 'Odnosi s Hrvatskom mogu biti bolji, iako bi mi odgovaralo da kažem neku tešku riječ jer bi to u Srbiji naišlo na simpatije'

 Alen Šalkić/CROPIX

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić rekao je u čevrtak kako odnosi Srbije i Hrvatske nisu laki, ali da vjeruje kako će dvije zemlje prevladati probleme i da odnosi mogu biti bolji.

"Ponašamo se odgovorno, uvijek želimo razgovarati. S predsjednicom Hrvatske sam nedavno imao korektan, ozbiljan i odgovoran razgovor i nadam se da će i druge zemlje EU to razumjeti i pomoći da se odnosi na Balkanu brže unaprjeđuju", rekao je Vučić novinarima nakon radnog ručka s bivšim njemačkim kancelarom Gerhardom Schröderom komentirajući odnose s Hrvatskom.

"Ljudi koji misle da je rješenje u lošim odnosima, uvredama i psovkama i u njihovoj i u našoj zemlji, mislim da je to nešto što moramo ostaviti iza sebe i da je to nešto što je loše i što šalje loš signal o svima nama na Balkanu. A mislim da možemo mnogo bolje i više, cijeli Balkan može biti motor razvoja EU", istaknuo je Vučić.

Zadnjih dana Hrvatska i Srbija su u sporu nakon što Hrvatska nije dala zeleno svjetlo za otvaranje poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava u pregovorima EU-a sa Srbijom tražeći da Beograd ukine regionalnu nadležnost za ratne zločine, osigura prava hrvatske manjine u Srbiji i ostvari punu suradnju s Haškim sudom.

Ocjenjujući kako odnosi s Hrvatskom "nisu laki", Vučić je naglasio kako se nada da će Srbija i Hrvatska prevladati sve probleme i da želi vjerovati u bolje odnose, "premda bi mu danas odgovaralo da kaže neku težu riječ i da se posvađa sa Hrvatskom, jer bi to naišlo na simpatije u Srbiji".

"Ti odnosi nisu laki, neće biti laki, ali vjerujem da mogu biti bolji", rekao je Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2024 22:14