ODJECI INTERVJUA ZA JUTARNJI

Vučić ogorčen Đukanovićem: ‘Oduvijek je htio Crnu Goru bez Srba‘ Tabloidi divljaju: ‘Milo, ustašo!‘

U Srbiji je na velik odjek naišao ekskluzivni intervju koji je za Jutarnji list u subotu dao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović
Aleksandar Vučić, naslovnice Kurira i lista Alo!
 AFP, Kurir, Alo!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u nedjelju je, tijekom obilaska rekonstruiranog atletskog stadiona i jedne tvornice u Kraljevu, između ostalog reagirao na intervju koji je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dao za subotnji Jutarnji list rekavši da 'Srbiju napadaju iz Zagreba svakog dana, a da im ništa nismo rekli'.

Izjavio je da je Đukanović, koji je za Jutarnji rekao da Vučić želi Kosovo bez Albanaca i Crnu Goru bez Crnogoraca, "sve radio da Crna Gora bude bez Srba" i da su optužbe Đukanovića "odraz njegove podsvijesti".

- Ja niti želim niti je moguće zamisliti Kosovo bez Albanaca, niti Crnu Goru bez onih koji se izjašnjavaju kao Crnogorci, to je nemoguće niti mi je ikad bio cilj. To je podsvijest, to progovara iz njega ono što on želi - uvijek je želio Crnu Goru bez Srba", rekao je Vučić u Kraljevu, kako prenosi agencija Beta.

Vučić je rekao da je Đukanović izmišljao Crkvu u Crnoj Gori kako bi rekao da nema Srba i da je crnogorski predsjednik upravo "autoprojekcijom pokazao da je to tako".

Povodom optužbi crnogorske vlade da se grubo postupalo sa sinom premijera Zdravka Krivokapća prilikom kontrole vozila u kojem je bio, rekao je da "nema što dodati" priopćenju Ministarstva unutarnjih poslova Srbije, koje je to negiralo.

- Bio bih užasno razočaran da bilo tko pomisli da može bilo što raditi protiv bilo čije obitelji. Ne da bi to bio samo skandal već bi najgore govorilo o Srbiji. Prihvatio sam objašnjenje MUP-a, svi u hijerarhiji deset puta su ponovili što se dogodilo, naglasio je Vučić.

Kako je rekao, "to se dogodi svakog dana kad vidite oružje u nekom automobilu, posebno onih tablica odakle dolazi najveći broj pripadnika škaljarskog i kavačkog klana".

Vučić je također rekao da se u hrvatskim medijima vodi kampanja protiv Srbije, ali da se na to neće "odgovarati histerično i nervozno", niti da će vrijeđati nekog od hrvatskih predstavnika.

Prema njegovim riječima, napad je razultat toga što Srbija jača i prvi put u BDP-u dostiže Hrvatsku, koja kako je dodao, ima "onoliku obalu i turiste".

Komenirajući pisanje hrvatskih medija da izbora u Srbiji svakako neće biti 10. travnja, on je naveo da nikad neće biti ništa značajno toga datuma u Srbiji jer je na taj dan osnovana "ustaška Nezavisna Država Hrvatska" (NDH).

Kako je naveo, u Hrvatskoj se izgleda "ne stide 10. travnja, valjda se ponose".

On je rekao da ima potvrdu iz Patrijaršije da je šest Vučića stradalo za vrijeme Drugog svjetskog rata u NDH, kao i imena nekih od onih koji su umiješani u taj zločin.

Vučić je rekao da će danas razgovarati sa srpskim predstavnikom u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom o izgradnji Memorijalnog centra u Donjoj Gradini, o nizu tema i o njegovom nedavnom susretu s visokim predstavnikom međunarodne zajednice Christianom Schmidtom u Beogradu.

Tablodi: 'Milo, ustašo!', 'Bedno!', 'Skandalozan istup'...

Nedjeljna izdanja srbijanskih dnevnih listova dijelom su posvećena velikom intervjuu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Jutarnjem listu. Nekoliko njih njegov istup donosi kao glavnu temu na svojim naslovnicama.

Kurir tako uz veliki naslov 'Bedno' piše da je 'Milo usporedio Vučića s Hitlerom', a donosi i nekoliko reakcija na intervju crnogorskog predsjednika.

Istaknuti dužnosnik Vučićeve Srpske napredne stranke i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević tako komentira da Đukanović 'halucinira u gubitničkom deliriju', predsjednik Socijalističke partije Srbije i čelnik srbijanske Skupštine Ivica Dačić kaže da 'Milov pad ništa neće zaustaviti, pa ni gebelsovske metode laganja', a ministar unutarnjh poslova Srbije Aleksandar Vulin navodi da 'Đukanovića vode strah, kompleksi i mržnja prema Vučiću.

Tabloid 'Alo!' na svojoj naslovnici donosi naslov 'Milo, ustašo!', uz koji Đukanovića naziva izdajnikom.

'U skandaloznom intervjuu zagrebačkim medijima punom mržnje Đukanović Vučića usporedio s Hitlerom, a Srbiju s nacističkom Njemačkom', piše Alo! koji također donosi Vulinov komentar u kojemu ovaj kaže da je Đukanović 'teški kompleksaš'.

Večernje novosti, dnevni list koji uređuje notorni Miloševićev propagandist Milorad Vučelić, na svojoj naslovnici piše da 'Milo preko Zagreba udara na Vučića', uz ocjenu da je Đukanovićev istup u Jutarnjem listu 'skandalozan'.

U subotu je na svojem internetskom portalu tabloid Informer intervju nazvao 'Milovim ustaškim napadom iz Hrvatske', dok je dnevni list Blic u poduljem tekstu negodovao što je tema intervjua bilo kontroverzno ustoličenje mitropolita Joanikija i sve reperkusije koje iz njega slijede, a ne korupcija i nedavna zapljena tone i pol kokaina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:05