KOMENTIRAO I BIDENA

Vučić opet sipao gorčinu: ‘Guardian laže o meni, Đukanović me ogovara, priča okolo da sam mali Putin...‘

Oko uvođenja sankcija Rusiji, podsjetio je da radi ono što je u interesu zemlje i da se on tako ponaša

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić

 Serbian Presidency/Handout/AFP

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić osvrnuo se u nedjelju na istup američkog predsjednika Joea Bidena koji je nazvao svog ruskog kolegu Vladimira Putina 'krvnikom' i rekao da ga ta izjava zabrinjava.

- Zabrinjava me situacija u Ukrajini. Sve me zabrinjava. Vi vidite jednu, rekao bih, navijačku opredijeljenost i bezbroj tumačenja, ali ono što je za nas najvažnije jest da mi čuvamo sebe, rekao je Vučić tijekom gostovanja na TV Prva, prenosi Blic.

Dodao je da je tijekom posljednjeg gostovanja na toj televiziji već predvidio da će se ići u pravcu većih sukoba.

- Bidena poznajem kao vrlo opreznog čovjeka koji sve priprema. Ja sam u našem prvom razgovoru shvatio da ima tim koji ga izuzetno priprema, ako je nešto rekao, nije to rekao slučajno, rekao je Vučić.

Osvrnuo se i na pisanje The Guardiana da je "mir u našoj regiji ugrožen", za što je Vučić ustvrdio da je "laž". Podsjetimo, britanski list objavio je da je mir na Balkanu ponovno ugrožen te da se vlade EU moraju suprotstaviti srpskoj vladi prije nego što bude kasno. U analizi o situaciji u Europi, Velikoj Britaniji, EU i Zapadnom Balkanu spominje se i Srbija Aleksandra Vučića kao "Putinov trojanski konj".

image

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

Andrej Isakovic/AFP

Prokomentirao je i tezu da Rusi u svojim medijskim izvještavanjima o sukobu u Ukrajini danas koriste isti rječnik koji su SAD i zapadne europske zemlje koristile prilikom izvještavanja o napadima NATO-a na Srbiju 1999. godine. Dodao je da izgleda kao da se Rusi "igraju američkim rječnikom".

- Cijeli rječnik koji je NATO koristio u agresiji protiv Srbije, Rusi danas, iz šale ili za ozbiljno, ponavljaju iste riječi. Kako su oni govorili humanitarna katastrofa na Kosovu, tako Rusi sada govore o humanitarnoj katastrofi u Donbasu... Kao da se igraju s Amerikancima i njihovim rječnikom, rekao je Vučić.

Primijetio je i da Rusi govore kako "sprječavaju genocid u Donbasu", podsjećajući da su zemlje NATO-a isto govorile kako sprječavaju genocid na Kosovu. - Sve što su Amerikanci govorili po pitanju Kosova, sada Rusi govore na isti način, smatra Vučić.

Dodao je i da je čitao priopćenje specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka i izaslanika Prištine Besnika Bislimija te je komentirao da je to "takva drskost i bezobrazluk". Lajčak je, naime, izrazio nadu da odluka vlasti u Prištini da ne dozvoli glasanje kosovskih Srba na predstojećim izborima u Srbiji neće negativno utjecati na dijalog Kosova i Srbije te da će se Vučić i kosovski premijer Albin Kurti sresti kada se u nečemu slože.

- Vi to govorite u priopćenju gdje niste dogovorili ništa, rekao je Vučić i dodao da se to radi u situaciji kada se "jednom narodu zabranjuje da izlazi na glasanje". Dodao je da će Albanci nastaviti sa svojim, kako kaže, pritiscima.

- Vidite što rade Albin Kurti i Milo Đukanović, oni koriste priliku, jedini posao je da idemo ogovarati Srbiju, idemo govoriti da je Vučić mali Putin ne bismo li cijeli Zapad natovarili na vrat Srbiji. Srbija o njima nikad ne govori, da se zaustavi Srbija u ekonomskom rastu. Kao taj list Guardian, ni ništa drugo ne rade, osim što lažu, komentirao je Vučić i dodao da su u pitanju "plaćeni članci u britanskom Guardianu".

Napomenuo je i da se pod svaku cijenu mora sačuvati mir na Kosovu te da je važniji jedan život nego 50 tisuća glasova na izborima.

Komentirao je i kako se sve može dogoditi, pa čak i to da Srbija dobije sankcije od strane EU ako ona ne uvede sankcije Rusiji.

- Sve za što sam mislio da se ne može dogoditi, sve se dogodilo. Želim zahvaliti Charlesu Michelu i Ursuli von der Leyen što će biti niže cijene plina. Da sam netko u Bruxellesu, ja bih rekao - zašto ne bih imao Srbiju na svojoj strani. Puno bolji razgovor imao sam s Annalenom Baerbock. Žena je racionalna, moglo se s njom razgovarati, istaknuo je Vučić.

Oko uvođenja sankcija Rusiji, ustvrdio je da radi "ono što je u interesu zemlje" i da se on tako ponaša.

- Ali morate imati u vidu da je Srbija osudila napad na Ukrajinu i ponašala se u skladu s međunarodnim pravom, a ne kao u tri karte za Hollywood. Srbija se ponašala odgovorno i ozbiljno. I Srbija nije ničija sluškinja, ne izvršava naloge niti Amerike, niti Rusije. Srbija je samostalna i neovisna zemlja, rekao je Vučić, kako prenosi Blic.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:02