CEREMONIJA

Vučić otkrio spomenik Stefanu Nemanji: ‘Prije njega smo bili samo pleme‘

Istaknuo je da je taj spomenik velik ‘zato što je priča o nama velika‘, težak ‘zato što je priča bila teška‘, a lijep ‘zato što je priča lijepa‘
Spomenik Stefanu Nemanji
 Andrej Isakovic

U Beogradu je u srijedu navečer službeno i svečano otkriven spomenik Stefanu Nemanji, velikom županu i jednom od najvećih srpskih vladara kojeg se smatra tvorcem srpske države.

Spomenik Stefanu Nemanji - Stefanu Prvovjenčanom, visok 23 metra i težak 68 tona, djelo ruskog kipara Aleksandra Rukavišnjikova, uzdignut je na postament u vidu stare bizantske kacige, s mačem u jednoj ruci, dok u drugoj drži Hilandarsku povelju, spis iz 12. stoljeća na kojem je njegov životopis, kao povjesnosimbolički artefakt stvaranja srpske države.

image
Spomenik Stefanu Nemanji
Andrej Isakovic

"Prije njega smo bili pleme, od njega pa do danas smo državotvorni narod. Tim mačem pravio je i gradio, zatim čuvao Srbiju", rekao je na srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, službeno otkrivajući spomenik na ceremoniji koju je nazvao "činom polaganja računa o sebi i svom identitetu".

image
Spomenik Stefanu Nemanji
Andrej Isakovic

- Imali su Srbi: Vlastimiroviće, Vojislavljeviće, Vukanoviće, arhonte, kneževe, župane i svece prije Stefana Nemanje. Da je Srbiji podario samo Svetog Savu, mnogo bi podario, da je podario samo Stefana Prvovjenčanog, mnogo bi podario. A on je podario Srbiju, rekao je Vučić.

Istaknuo je da je taj spomenik velik "zato što je priča o nama velika", težak "zato što je priča bila teška", a lijep "zato što je priča lijepa".

image
Spomenik Stefanu Nemanji
Andrej Isakovic

"Nemanja i njegovi potomci su sidro i križ srpskog naroda... Spomenik je prije svega priča o nama, tko smo bili, gdje smo bili, što smo radili i najviše što smo danas i što hoćemo biti", naglasio je Vučić.

Istaknuvši kako "nema na Balkanu niti će biti ljepšeg" spomenika, Vučić je poručio da u spomeniku tvorcu srpske državnosti drugi "trebaju vidjeti i da kroz njega vide nas uspravne i ponosne, ljude spremne da rade i grade".

image
Spomenik Stefanu Nemanji
Andrej Isakovic

"Ljude koji nikome ne žele zlo i ništa ni od koga ne žele uzeti. Zato je ovaj spomenik točka na priči o teškoj prošlosti", rekao je Vučić.

Vučić je kazao da sadašnjost Srbije postoji zbog dinastije Nemanjića, kao i zbog drugih, modernih srpskih dinastija. "Riječ 'Srbija' koju danas izgovaramo nije naša, oni su je stvorili i ne smijemo to zaboraviti. Oni su je iskovali. (...) Mnogo krvi i olova je u toj riječi: 'Srbija'. Zato je tako teška i velika za svakog tko se usudi da je izgovori", dodao je on.

image
Spomenik Stefanu Nemanji
Andrej Isakovic

Nemanja je, po Vučićevim riječima, podario potomcima "Srbiju jaku, centraliziranu, koja je umjela naći svoj prostor između Istoka i Zapada".

Otkrivanjem spomenika "večeras slavimo raskoš svojih povijesnih dometa" jer "povijest je stvorila nas, ali i mi smo u stanju stvarati povijest", poručio je Vučić.

image
Spomenik Stefanu Nemanji
Andrej Isakovic

Večerašnju ceremoniju, kojoj je nazočilo nekoliko tisuća ljudi, pratio je prigodan umjetničko-glazbeni program u kojem su sudionici bili odjeveni u srednjovjekovne odore, uz simboličan monolog velikog župana Stefana Nemanje u glumačkoj izvedbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. veljača 2021 18:17