‘NEPOZNATI BROJ‘

‘Vučić ovdje, ne mogu Vas dobiti!‘: Predsjednik Srbije zvao aktivista usred prosvjeda, on se nije javljao

Direktora kampanje ‘Kreni-pokreni‘ u Srbiji usred prosvjeda nazvao je predsjednik Srbije, no on se nije javljao na nepoznat broj
 Hanza Media

Direktor kampanje "Kreni-pokreni" u Srbiji, Savo Manojlović, najavio je kao idući korak organiziranje volontera koji će skupiti 30.000 potpisa kako bi se "predložio akt koji će onemogućiti iskopavanje litija".

Radi se o pitanju koje je izazvalo velike prosvjede i nasilje diljem Srbije kada su prosvjednici u nekoliko navrata blokirali prometnice zbog zagađenje okoliša i voda koje bi, kako smatraju organizatori prosvjeda, izazvali planovi tvrtke Rio Tinto da otvori rudnik u Jadarskoj dolini pokraj Loznice radi eksploatacije litija.

"Sada Skupština mora odlučivati o tome, u točno određenom roku. Želimo iskoristiti tu mogućnost i mi ćemo s pravnim i ekološkim stručnjacima izraditi akt, a vidjet ćemo koji je najbolji način da se predloži i spriječi iskopavanje litija u Srbiji", rekao je Manojlović za Vreme, govoreći o mogućnostima koje su pružile izmjene prethodno usvojenog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, izborene prosvjedima, prenosi Nova.rs.

Rekao je kako neće sudjelovati na prosvjedima koji se nastavljaju i ove subote jer ne može prekršiti riječ, ali i dodao da "potpuno razumije ostale organizacije - one ulaze i u politički život i to je neka vrsta njihove izborne kampanje, što je potpuno u redu".

Manojlović je za Nedeljnik ispričao kako je došlo do toga da ga za vrijeme prosvjeda telefonom nazove predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao je kako su mu stizali pozivi s nepoznatog broja i da ih je odbijao uz obrazloženje da je na sastanku.

Razgovor s Vučićem: 'Ne mogu Vas dobiti'

"Onda mi je stigla poruka: "Aleksandar Vučić ovdje, ne mogu Vas dobiti". I onda smo se čuli. Rekao je da je vidio zahtjeve i da će ih ispuniti te da je pitanje hoćemo li mi održati javno danu riječ. Naravno da uvijek držim riječ", rekao je Manojlović.

Manojlović je istaknuo da "to nije, kako nam pokušavaju pripisati, riječ dana Vučiću".

"Mi smo jasno riječ dali cijeloj Srbiji. U svakom nastupu smo komunicirali dva zahtjeva i prosvjedi onda prestaju. I još nešto, nije bitno kome se daje riječ, već tko je daje", naglasio je.

Neće biti kandidat na izborima

Manojlović je izjavio za NIN da ne sudjeluje u pregovorima o izborima, niti će biti kandidat na njima.

Na konstataciju da bi nakon prosvjeda, koji su rezultirali povlačenjem i izmjenom dva zakona, bio atraktivan kandidat, Manojlović je rekao kako najviše duguje građanima, ljudima koji su dolazili na prosvjede, stajali na autocesti i koji će možda dobiti kazne, koji su riskirali sigurnost i vlastitu slobodu za zaštitu ustavnog poretka Srbije.

"A njima sam dao riječ da u ovo ulazimo bez političkih kalkulacija. Dana riječ obavezuje", istaknuo je Manojlović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:42