'PRLJAV POSAO'

VUČIĆ POZVAO KOSOVSKE SRBE DA NE SUDJELUJU U KOSOVSKOJ VOJSCI 'Ionako je formiraju samo da bi te Srbe iskoristili da jednog dana zapucaju na Srbe'

 
Aleksandar Vučić
 REUTERS/Laura Hasani

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je u utorak kosovske Srbe da ne sudjeluju u vojsci Kosova čije su osnivanje ranije najavile vlasti u Prištini.

Vučić je tijekom zajedničke sjednice srbijanske vlade i predstavnika Srba s Kosova u Beogradu rekao kako prištinske vlasti planiraju predstaviti vojsku Kosova 28. studenog, na Dan albanske zastave, albanski nacionalni praznik.

Skup u Beogradu najavljen je kao donatorska konferencija za Kosovo vlade Srbije i predsjednika Vučića, pa je tako on rekao da će vlada u Beogradu u narednih godinu i pol uložiti 50 milijuna eura u infrastrukturne objekte u općinama većinski naseljenim Srbima.

Međutim, Radio Slobodna Europa (RFE) ocjenjuje da se sastanak "u jednom trenutku pretvorio u osobni Vučićev osvrt o izazovima" koji "iščekuju Srbiju u narednih mjesec dana".

“Još jedanput pozivam Srbe s Kosova i Metohije da u tome ne sudjeluju. Javno i otvoreno ih pozivam da ne sudjeluju u formiranju vojske Kosova jer tu vojsku formiraju - ni zbog čega drugog - već samo da bi te Srbe iskoristili da jednog dana zapucaju na Srbe. Pozivam Srbe da im ni na koji način u tom prljavom poslu ne pomažu. U prljavom poslu gaženja čak i vlastitog ustava", pozvao je Vučić.

Izaslanstvo Srba s Kosova činili su pretežito predstavnici Srpske liste, političke grupacije koja se smatra sestrinskom strankom Vučićeve Srpske napredne stranke.

Srpska lista je u rujnu 2017. podržala novu kosovsku vladu na čelu s premijerom Ramushem Haradinajem, kojeg službeni Beograd optužuje za ratne zločine.

Iz Haradinajeve vlade Srpska lista izišla je u ožujku ove godine u znak prosvjeda zbog uhićenja i protjerivanja direktora vladina ureda za Kosovo Marka Đurića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2023 09:37