PAMETNA ODLUKA?

Vučić prelomio: Raspustio je Narodnu skupštinu i ide na izvanredne izbore, evo i kada

Aleksandar Vučić potpisao je ukaz o raspuštanju Narodne skupštine

Aleksandar Vučić

 Andrej Isakovic/Afp

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je u srijedu prijevremene parlamentarne izbore za 17. prosinca, kada će biti održani i izbori u Beogradu te u još 64 grada i općine.

Izbori dolaze u vrijeme zastoja dijaloga s Kosovom i novih napetosti nakon oružanog sukoba na sjeveru kada je ubijen jedan kosovski policajac i trojica Srba iz naoružane paravojne skupine, te nakon vala građanskih prosvjeda "Srbija protiv nasilja" potaknutih masovnim ubojstvima u beogradskoj školi i selima kod Mladenovca početkom svibnja.

Sadašnji parlament, u kojemu je Vučićeva Srpska napredna stranka (SNS) s koalicijskim partnerima imala komotnu većinu, izabran je u travnju prošle godine.

U Srbiji su, od 2012. godine otkad je na vlasti SNS, prijevremeni izbori uobičajeni.

Vladajući u kampanju, po pravilu, ulaze koristeći Vučića kao nositelja svih lista, vodeći se činjenicom da je, uz nedvojbenu kontrolu dominantne većine elektroničkih i tiskanih medija, on nesumnjivo vodeća politička figura u Srbiji.

Srbijanska oporba, prilično rascjepkana na male stranke i koalicije, bez izrazito vodeće stranke, zasad se u političkom spektru raspoznaje u dva tabora.

Jedan sebe naziva proeuropskim i okuplja stranke centra, lijevog centra, građanske pokrete, udruge i inicijative, a svi skupa su organizatori prosvjeda "Srbija protiv nasilja" i najavili su zajednički nastup, potpisavši nedavno Dogovor za pobjedu.

Desna oporba, koja za sebe tvrdi da je "suverenistička" ili "domoljubna", načelno podupire Dogovor za pobjedu, ali će nastupiti odvojeno, u dva bloka.

Ta tri bloka suprotstavit će se vladajućoj koaliciji Srpske napredne stranke i socijalista (SPS), uz koje su još neke manje stranke, među kojima i umirovljenici.

Oporba očekuje da će ponajprije ostvariti pobjedu u Beogradu nakon brojnih afera koje se vezuju uz gradsku vlast i aktualnog gradonačelnika srbijanske prijestolnice.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i ministar u srbijanskoj vladi Tomislav Žigmanov izjavio je ranije da će ta stranka u koaliciji s partnerima koji dijele slične političke vrijednosti sudjelovati na prijevremenim izborima.

Pravo glasa u Srbiji ima oko 6,5 milijuna birača, a izborni prag je tri posto.

Raspisujući danas izbore, srbijanski predsjednik je istaknuo uvjerenje da se njima "jača demokracija u Srbiji i gradi put za budućnost".

Vučić je prije toga toga potpisao odluku kojom se raspušta Skupštine Srbije, izabrana 3. travnja prošle godine.

On je u izravnom prijenosu na Radio-televiziji Srbije naglasio da Srbija ide na izbore u teškim vremenima, globalnim izazovima ratova i sukoba, "u vremenu kada je neophodno da svi budemo ujedinjeni u borbi za očuvanje vitalnih, nacionalnih i državnih interesa Srbije".

Izbori se odvijaju u vremenu u kojima ćemo biti pod brojnim pritiscima zbog odnosa prema Kosovu i Metohiji i drugih regionalnih i svjetskih pitanja, rekao je Vučić, ukazujući da je najvažnije da Srbija sačuva mir, stabilnost i unutarnju koheziju.

Srbija treba pokazati svoju demokratičnost, a kampanja je prilika da na civiliziran način predstavimo različite ideje, programe, koji nijednog trenutka neće ugroziti vitalne nacionalne interese, rekao je Vučić i svim sudionicima u kampanji poželio dobar izborni rezultat,

"Želim svim sudionicima u kampanji dobar rezultat u predstavljanju ideja i političkih ciljeva, a želim da to sve bude na demokratski i civiliziran način, a da najbolji, najbolje ideje i programi pobjede", poručio je Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:43