SUSRET U BEOGRADU

Vučić primio vjerodajnice novog veleposlanika RH Hidajeta Biščevića

 Boris Kovacev / CROPIX

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je u utorak vjerodajnice novog hrvatskog veleposlanika Hidajeta Biščevića i poručio kako očekuje da dvije zemlje prevladaju probleme proistekle iz različitih shvaćanja prošlosti te da se posvete razvoju dobrosusjedskih odnosa.

Vučić je naglasio da će nastaviti promovirati stabilnost u regiji, vodeći politiku mira i suradnje, priopćeno je iz ureda srbijanskog predsjednika.

Uz dobrodošlicu novom veleposlaniku Vučić je izrazio nadu da će Biščević "svojim bogatim diplomatskim iskustvom pridonijeti stabilnijim i sadržajnijim odnosima dviju zemalja".

Biščević je, kako se navodi u priopćenju, istaknuo da je, na temelju europskih vrijednosti, spreman pridonijeti unapređenju odnosa Srbije i Hrvatske, ocijenivši ih "veoma važnima za regionalnu stabilnost i napredak regije".

S obzirom na to da je cilj Srbije članstvo u EU, Vučić je rekao da pozdravlja to što je "Hrvatska, tijekom svog europredsjedanja na agendi zadržala temu proširenja, koja je rezultirala održavanjem video konferencijskog samita EU-Zapadni Balkan".

Biščević je rekao da je Hrvatska, tijekom svog predsjedanja EU, "pokazala posebnu odgovornost prema Zapadnom Balkanu i podršku europskom putu regije".

Vučić i Biščević suglasili su se kako bi obje zemlje "trebale dati prioritet ekonomskoj suradnji".

Veleposlanik RH je rekao kako "ima pripremljene prijedloge projekata za suradnju i u području infrastrukture i energetike, poput obnove plovnosti Save i Dunava", za koje je Vučić rekao da će "sa zadovoljstvom biti razmotreni i, sukladno mogućnostima realizirani".

Vučić i Biščević su, kako je navedeno u priopćenju, "izrazili nadu da će, čim epidemiološke okolnosti budu dozvolile, biti nastavljen rad mješovitih povjerenstava za otvorena pitanja, među kojima je pitanje nestalih osoba".

Vučić je poručio i da će Srbija nastaviti unapređivati položaj hrvatske zajednice te da s hrvatskim državnim vrhom razgovara o položaju Srba u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:34