POD PRITISKOM

Vučić priprema Srbiju na šok: ‘Nisam oduševljen, ali možda ćemo morati uvesti sankcije Rusiji‘

Srpski predsjednik kaže kako nije oduševljen time, ali da ne zna koliko će Srbija izdržati, a da ih ne uvede te da već plaća cijenu toga

Aleksandar Vučić

 Andrej Isakovic/AFP

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u parlamentu da će Beograd možda morati uvesti sankcije Rusiji. "Nisam oduševljen time, ali ne znam koliko ćemo izdržati da ne uvedemo sankcije. Plaćamo cijenu što ih nismo uveli, ali to je pitanje političkog opredjeljenja našeg rukovodstva", rekao je Vučić, kako prenosi N1 Srbija.

Tijekom poslijepodneva, došlo je do incidenta u kojem su se zastupnici oporbe i vlasti gurali i vrijeđali ispred klupe u kojoj je sjedio Vučić.

Oporbeni zastupnici, uz povike "Izdaja", "Kosovo je Srbija" i optužbe da je izdao Kosovo prekinuli su njegovo predstavljanje prijedloga Europske unije za rješenje kosovskog pitanja, a verbalni sukob bio je na rubu da preraste u fizički.

‘Nepodnošljiva lakoća neodgovornosti‘

Srbijanski predsjednik jasno je rekao da mu se ne sviđa europski prijedlog za rješenje kosovskog problema.

“Iznio sam najlošije detalje sporazuma kako bih ukazao na težinu situacije”, rekao je Vučić na posebnoj sjednici Skupštine Srbije o Kosovu, na kojoj se očekivalo da zastupnike upozna s francusko-njemačkim planom za rješenje tog pitanja.

Vučić je poslije nedavnog sastanka s izaslanicima SAD-a i EU-a izjavio da je Srbija "spremna prihvatiti koncept europskog plana" i raditi na primjeni predloženog sporazuma o dijalogu s Kosovom, a potom je bio izložen pritisku da plan predstavi parlamentu, što ni danas nije u cijelosti učinio već je ustvrdio da je riječ o dokumentu koji ima status "non paper".

Vučić je danima prije sjednice pozivao na "nacionalno jedinstvo".

“Nepodnošljiva lakoća neodgovornosti proganja naš narod”, rekao je Vučić i ustvrdio da je za vođenje države potrebna golema odgovornost.

Prijedlog EU-a, koji podržavaju Njemačka, Francuska, Italija i SAD, Beogradu i Prištini predstavljen je u rujnu i prosincu prošle godine, a predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu. Beograd inzistira na tome da je formiranje Zajednice srpskih općina na Kosovu ključna točka za nastavak daljnjeg dijaloga o konačnom rješenju.

‘Svjedočimo nekoj vrsti trećeg svjetskog rata‘

Vučić je rekao i da Beograd "ne može spriječiti prijem Kosova u Vijeće Europe i NATO".

"Protivili se ne protivili, u Vijeću Europe u trenutku kad oni odluče imat će većinu, protivili se ne protivili - imat će većinu za NATO. Protivili se ne protivili za EU - to je njihova odluka", rekao je Vučić.

Podsjetio je da se nacionalna struktura na Kosovu promijenila i da je danas na tom području oko 26 posto Srba, ali i da su se promijenile i geopolitičke okolnosti "politički momentum i politički okvir" u kojima se danas govori o planu za Kosovu.

"Danas svjedočimo nekoj vrsti trećeg svjetskog rata" rekao je Vučić i ocijenio da će taj sukob "biti obimniji, širi i teži nego što je danas".

Važnije od svega je da se razumiju okolnosti, povijesni trenutak i vremenski okvir u kojem se ovo događa, rekao je Vučić stavljajući Kosovo u širi geopolitički kontekst odnosa na međunarodnoj sceni, uključujući u rusko-ukrajinski sukob.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. prosinac 2023 02:37