‘NEMA PREDAJE‘

Vučić razgovara s jakom delegacijom iz Bruxellesa: ‘Rekao sam im da nikakvog priznavanja Kosova neće biti!‘

Vučić je istaknuo da je "uvijek spreman na kompromisna rešenja" u skladu s ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a

Aleksandar Vučić

 François WALSCHAERTS/AFP

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u petak navečer na razgovorima s pregovaračima EU-a u Beogradu da nikakvog priznanja Kosova neće biti, javlja novinska agencija Tanjug.

"Razgovor o budućnosti Srbije, a nikakvog priznanja Kosova neće biti! Upravo razgovaram s posebnim predstavnikom EU-a za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i sa savjetnicima za vanjsku i sigurnosnu politiku Francuske i Njemačke, Emmanuelom Bonneom i Jensom Plettnerom. Nema predaje! Živjela Srbija", napisao je Vučić na Instagramu.

Vučić je istaknuo da je "uvijek spreman na kompromisna rešenja" u skladu s, kako je rekao, ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a.

Predstavnci EU-a, Francuske i Njemačke prije dolaska u Beograd sastali su se u Prištini s premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Glasnogovornik Europske komisije Peter Stano rekao je ranije da je svrha posjeta da se ispitaju opcije za napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

Njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron su u zajedničkom pismu upućenom Albinu Kurtiju i Vučiću priopćili da su angažirali svoje savjetnike, Plettnera i Bonnea, da podrže dijalog za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Dvojica čelnika u pismu su pozvali Vučića i Kurtija da u nastavku dijaloga pokažu spremnost za donošenje teških odluka u odlučujućem trenutku za sigurnost u Europi i stabilnost u regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. siječanj 2023 13:11