NATJECATELJSKI DUH

VUČIĆ SE HVALI KAKO ĆE PRESTIĆI HRVATSKU PO BROJU AUTOCESTA 'To nije mala stvar za Srbiju, Hrvatska je velesila po tom pitanju'

 Foto: HINA / pool / CROPIX

BEOGRAD - Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu, najavljujući brojne infrastrukturne projekte za sljedeće dvije godine, da će Srbija krajem 2016., a najkasnije početkom 2017. godine imati više kilometara autocesta od Hrvatske, koju je nazvao "velesilom" po broju autocesta.

Vučić je, na predstavljanju infrastrukturnih projekata ministarstva građevinarstva, prometa i infrastrukture, ocijenio da bi Srbija po kilometrima autocesta mogla nadmašiti Hrvatsku.

"U ožujku 2017. trebala bi Srbija po prvi put po broju kilometara autocesta preteći Hrvatsku, koja je velesila po pitanju broja autocesta. To nije mala stvar za našu zemlju", citiraju beogradski mediji Vučićevu izjavu na skupu u Beogradu.

Srbijanski premijer najavio je da će koridori 10 i 11 kao jugu i jugostoku biti završeni u 2017. godini te naglasio kako je istodobno u tijeku i modernizacija željeznice, što bi trebalo potaknuti prijevoznike da još više koriste srbijanske ceste i pruge, što bi sve trebalo pridonijeti rastu bruto proizvoda.

"Bit će to poticaj da svi koji putuju kroz Srbiju putuju još više, a imat ćemo povećan BDP kroz različite aspekte, prije svega od naplate cestarina", rekao je on.

Koridor 10, kao jedan od najvažnijih paneuropskih koridora koji prolazi kroz Srbiju, povezuje Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku, Makedoniju i Grčku. Tim projektom prometno-transportni sustav Srbije bi trebao postati kompatibilan sa sustavom EU, uz znatno olakšanje i ubrzanje međunarodnog prijevoza.

Glavni krak Koridora 10 ide od Salzburga preko Ljubljane, Zagreba i Beograda, ka Nišu, Skoplju i Solunu, a od Niša se odvaja krak ka istoku i Bugarskoj.

Autocesta Beograd-Južni Jadran, takozvani koridor 11, veza je između Srbije i Crne Gore, a posredno treba povezati Rumunjsku, Srbiju i Crnu Goru pa se vezuje na pomorski put prema Italiji i Sredozemlju. Završetak ključnih dionica kroz Srbiju na ovoj autocesti očekuje se do kraja 2016. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. kolovoz 2022 02:37