POVUČENI ZAKONI

Vučić se nakon povlačenja obrušio na ministre: ‘Vidio sam maniju, miješaju se gdje ne treba‘

Zakon nije prošao kroz javnu raspravu, a objašnjenje je covid. Ma nemojte, rekao je srbijanski predsjednik

Aleksandar Vučić

 Jure Makovec/AFP

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti nakon odluke srbijanske vlade da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji. Predložene su i izmjene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

- U samom Zakonu o eksproprijaciji, kao što sam rekao prilikom prethodnih obraćanja i usprkos činjenici da sam od rijetkih predsjednika koji je vraćao zakone Skupštini, poput Zakona o vodama, dogodilo se nešto u želji, kako sam razumio ljude iz Vlade, da donesu najbolji mogući zakon, oni su donijeli zakon u kojem je jedna stvar meni bila problematična, a to su rokovi koji se daju vlasniku nekretnine, bilo zemljišta, bilo kuće, rekao je Vučić.

- Zakon nije donesen u hitnom postupku, ali svi postupci kojima se regulira zakon su hitni. Ono što je bilo protuustavno, Zakon nije prošao kroz javnu raspravu, a objašnjenje je covid. Ma nemojte. Svi bi pozvali na stranačke skupove i pet milijuna ljudi, a za javnu raspravu im je kovid problem. U skladu s tim, konzultirao sam se s pravnim stručnjacima i našao sam još stvari koje nisu dobre, rekao je srbijanski predsjednik.

- Još jedna stvar nije dobra. Vidio sam maniju pojedinih ministara da se miješaju gdje ne treba. Donio sam odluku o vraćanju Zakona Narodnoj skupštini i potpisao je, izjavio je Vučić.

Podsjetimo, tisuće ljudi u Beogradu i u još pedesetak gradova Srbije okupilo se u subotu na ekološkim prosvjedima sudjelujući u blokadi cesta te zahtijevajući ukidanje spomenutih zakona kako bi se spriječila eksploatacija litija u zapadnoj Srbiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:32