‘TEŠKA SITUACIJA‘

Vučić se sastao s predstavnicima: Srbi neće sudjelovati na lokalnim izborima na sjeveru Kosova 23. travnja

Aleksandar Vučić kaže da nezadovoljstvo kosovskih Srba zbog kršenja sporazuma o tablicama i drugih sporazuma doseže vrhunac

Arhivska fotografija

 Armend Nimani/AFP

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić potvrdio je u petak da kosovski Srbi neće sudjelovati na lokalnim izborima 23. travnja i ocijenio da je "sigurnosna situacija na Kosovu teška", a nezadovoljstvo kosovskih Srba zbog kršenja sporazuma o tablicama i drugih sporazuma "doseže vrhunac".

Vučić je poslije sastanka s predstavnicima Srba s Kosova u Beogradu potvrdio da srpski predstavnici neće sudjelovati na lokalnim izborima 23. travnja u četiri općine na sjeveru Kosova, nakon što su tijekom krize potkraj 2022. predstavnici Srba povukli iz kosovskih institucija.

Moja ideja je bila da se danas dogovorimo i priopćimo sve stavove, ali to nije bilo moguće i dogovorili smo se da radimo zajedno narednih dana, i s predstavnicima Srpske liste i s predstavnicima naših institucija i naših organa na Kosovu, rekao je Vučić.

On je naglasio da su "i ljudi sa sjevera i s juga" Kosova pokazali "ogroman i bijes i ljutnju" na ponašanje albanskog vodstva u Prištini, ali "i na šutnju međunarodne zajednice".

Srbi sa Kosova istodobno traže i "značajnu i veću podršku države Srbije", rekao je Vučić najavivši zajedničko obraćanje s predstavnicima kosovskih Srba idućeg tjedna.

Beograd i Priština prihvatili su u Bruxellesu europski plan za Kosovo 27. veljače, a potom 18. ožujka u Ohridu i Aneks za provođenje tog sporazuma koji bi trebao dovesti do normalizacije odnosa, praćenje stalnim napetostima i krizama.

Europska unija, uz potporu SAD-a, naglašava da ponuđeni plan kroz usuglašenu implementaciju i zadaće objema stranama, treba postati pravno obvezujući za Srbiju i Kosovo, ali Priština i Beograd različito tumače preuzete obveze.

Posljednji u nizu sastanaka bio je tehnički dijalog 4. travnja u Bruxellesu, gdje je postignut skroman napredak u pogledu usuglašavanja potrage za nestalima.

Istodobno, na Kosovu su nastale nove napetosti različitim tumačenjem ranije postignutog sporazuma o registarskim tablicama, ali i poslije uhićenja nekoliko Srba koje Priština tereti za kaznena djela, a srpska strana to smatra protuzakonitim i novim pritiscima na Srbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:07