‘NEMA NATRAG!‘

Vučić se već pokušava izvući iz onog što mu je Trump dao da potpiše, dobio pljusku iz Bijele kuće

Vučićeva savjetnica za medije izjavila je da premještanje ambasade ‘još nije konačno‘
 Brendan Smialowski

Ni tjedan dana nije trajao sporazum između Srbije, Kosova i vlade Sjedinjenih Američkih Država koji je inicirala administracija Donalda Trumpa, a već je doveden u pitanje, i to iz Beograda.

Da bi uslijedio promptni odgovor iz Washingtona, koji se svodi na upozorenje srpskom vodstvu na čelu s Aleksandrom Vučićem, “nema natrag, što je potpisano, potpisano je”. U najkraćem, Vučić se pokušava izvući iako je potpisao da će otvoriti veleposlanstvo u Jeruzalemu, a zauzvrat bi stigle američke investicije, dok bi, na drugoj strani, Izrael priznao Kosovo. Ali, Amerika ne voli da ju vuku za nos.

Twitter rasprava

Richard Grenell, specijalni izaslanik predsjednika SAD-a Donalda Trumpa za dijalog Beograda i Prištine, uključio se na Twitteru u diskusiju u vezi s izjavom ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića o premještanju srbijanskog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem. Dačić je prethodno izjavio da će se o premještanju ambasade tek razgovarati.

“Da li će do toga doći i kada će to biti, čuli ste i predsjednika Vučića koji je rekao da će i ovi naši postupci zavisiti od naših odnosa s Izraelom i razvoja naše suradnje. Tako da će se o tome tek razgovarati”, napisao je Ivica Dačić.

Richard Grenell, koji je na Twitteru pratio diskusiju o tome, napisao je: “Reći da se srbijanska vlada vraća unazad nakon izjave ministra vanjskih poslova. Smijem se naglas (LOL).” Time je najbliži suradnik američkog predsjednika kada je riječ o potpisanom sporazumu na relaciji Srbija - Kosovo u Bijeloj kući dao do znanja da nema povratka na staro. Međutim, izgleda kako se nije radilo o Dačićevu ispadu, nego su u Beogradu shvatili da su napravili golemu grešku kada su pristali premjestiti veleposlanstvo, što su do sada napravili samo SAD i Gvatemala, nitko drugi u svijetu.

Naime, i Suzana Vasiljević, savjetnica za medije predsjednika Srbije, izjavila je da premještanje Ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jeruzalem još nije konačno i da će ovisiti o tome kako se Izrael bude ponašao po pitanju Kosova. “O sljedećim koracima tek će se razgovarati, a to ovisi od postupku Izraela. Za sada ništa nismo prihvatili i ništa nije potpisano, ta točka jest na papiru Prištine, ali ne na papiru Srbije”, izjavila je Suzana Vasiljević za TV Prvu.

Upozorenje

Njezino objašnjenje svodi se na ucjenu “ako Izrael prizna Kosovo, Srbija neće otvoriti veleposlanstvo u Jeruzalemu”.

U Beograd je stiglo i upozorenje iz Bruxellesa, pa je Peter Stano, glasnogovornik Europske komisije, podsjetio da nijedna država članica Europske unije nema veleposlanstvo u Jeruzalemu, što je u skladu, kako je rekao, s Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (VS UN) 478 iz 1980. godine, uz zaključak da “Srbija već pregovara o pristupanju EU i stoga se očekuje da progresivno usklađuje svoje politike s trećim zemljama s politikama i stavovima koje je usvojila Europska unija”.

Osim toga, kršenje rezolucije UN-a u vezi s diplomatskim predstavništvom u Jeruzalemu Srbiju također stavlja u nepovoljan položaj kada je riječ o inzistiranju Beograda na poštovanju Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1244, na koju se poziva po pitanju Kosova kao dijela Srbije.

Što je točno dogovoreno u Washingtonu

Izrael je bio neočekivani dobitnik sastanka na vrhu održanog u petak u Bijeloj kući između Srbije i Kosova, bivše srbijanske pokrajine čiju neovisnost, proglašenu 2008., Beograd nikad nije priznao.

Donald Trump je na tom sastanku objavio da će Kosovo i Izrael uspostaviti diplomatske odnose i da će Srbija preseliti svoje veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odmah je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je Srbija prva europska zemlja koja je pristala premjestiti svoje predstavništvo u Sveti grad i tako poći za primjerom Sjedinjenih Država. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2022 22:34