SRPSKI PREMIJER U SAD-u

VUČIĆ UPOZORAVA HRVATSKU NA MAĐARE 'Nije samo ograda u pitanju. Čekajte samo da vidite što će se događati!'

Serbia's deputy Prime minister Aleksandar Vucic speaks during a press conference on January 14, 2014 in Belgrade after Serbian police arrested two former intelligence officers suspected of involvement in the murder of journalist. Slavko Curuvija, a fierce critic of late strongman Slobodan Milosevic, was killed in front of his home in central Belgrade by unknown gunmen on the Orthodox Easter in April 1999, during NATO's bombing campaign against the former Yugoslavia over Kosovo. AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
 ANDREJ ISAKOVIC/AFP

ZAGREB - Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da Srbija i Hrvatska dobro surađuju oko izbjeglica i upozorio da Zagreb može očekivati puno veće probleme s Mađarskom koja je najavila podizanje ograde na granici s Hrvatskom.

Izbjeglice i imigranti u velikom valu od srijede ujutro stižu u Hrvatsku autobusima iz Srbije nakon što su mađarske vlasti zatvorile granicu prema Srbiji, a srbijanske vlasti preusmjeravaju ih u Hrvatsku.

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je u srijedu da će Budimpešta podići ogradu i uz granicu s Hrvatskom te Rumunjskom kako bi spriječila ilegalne ulaske izbjeglica na putu u bogate zemlje poput Njemačke i Švedske.

"Očekujte uskoro drugačiji odnos između Hrvatske i Mađarske. To će vam biti puno veće pitanje nego odnos između Srbije i Hrvatske", rekao je Vučić u Washingtonu.

"Mađari su najavili postavljanje ograde na granicu s Hrvatskom, ali nije samo ograda u pitanju. Čekajte samo da vidite što će se događati", upozorio je srbijanski premijer koji boravi u posjetu SAD-u.

Prema vojvođanskim medijima, izbjeglice blokirane na graničnim prijelazima s Mađarskom masovno se kreću prema Hrvatskoj. Lokalni dužnosnici očekuju da će do četvrtka navečer granični prijelazi Horgoš 1 i 2 posve isprazniti nakon što je autobusima u pravcu Hrvatske prebačeno 3500 izbjeglica.

Vučić je ocijenio je da nema problema u suradnji s Hrvatskom, u koju je do četvrtka ujutro iz Srbije stiglo 7300 izbjeglica.

"U neposrednom su kontaktu naši ministri unutarnjih poslova, a ako treba bit će i naši premijeri", istaknuo je Vučić.

Po njegovim riječima, američki državni tajnik John Kerry pohvalio je Srbiju zbog načina na koji se nosi s problemom izbjeglica na svojim granicama i dodao kako očekuje da EU donese sveobuhvatno rješenje.

"Onda se i mi možemo držati tog rješenja, da znamo što je to. A ne da mi štitimo i branimo europske vrijednosti, dok se pojedine europske zemlje, zemlje EU-a, ponašaju svakako osim na europski način. To je nešto što mi ne možemo razumjeti i prihvatiti", istaknuo je aludirajući na Mađarsku.

"Nastavit ćemo biti i toleratni i solidarni prema izbjeglicama, ali ne možemo nikome dopustiti da nam prebija novinare zato što su ušli na njihov teritorij, a nisu se ponašali kako se ponašaju neki njihovi novinari, nisu podmetali noge očevima s djecom", dodao je.

Video snimka koja prikazuje kako muškarac i dijete padaju nakon što im mađarska snimateljica postavlja nogu poput virusa preplavila je medije i izazvala zgražanje u svijetu.

Mađarska policija je protiv izbjeglica na graničnom prijelazu Horgoš-Reske u srijedu upotrijebila gumene palice, vodene topove i suzavac.

Blokada granice s mađarske strane dodatno je ojačana novom bodljikavom žicom i mobilnom metalnom ogradom, dok su u šatorima pored graničnog prijelaza, ustrajno u namjeri da uđu u Mađarsku, čekale stotina izbjeglica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 10:28