REAKCIJE IZ BEOGRADA

Vučić uvjeren da su u pokušaju puča u Rusiji svoje prste imale i strane sile. Dačić: ‘Tu nešto nije u redu...‘

Ovo nije događaj koji neće ostaviti posljedice i po stanje na bojištu u Ukrajini i na unutrašnje političko stanje - kaže predsjednik Srbije.

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

 Afp, Profimedia

- Srbija kao ozbiljna država neće podržati puč ni u jednoj zemlji. To je nešto što se podrazumijeva. Mi nismo podržali puč ni u Turskoj, ni u Rusiji, pa ni u Americi. Vlast se osvaja na izborima - rekao je gostujući na televiziji Pink predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentirajući jučerašnji pokušaj državnog udara u Rusiji.

- Ovo nije događaj koji neće ostaviti posljedice i po stanje na bojištu u Ukrajini i na unutrašnje političko stanje. Mislim da će ovo imati dubinske i teške posljedice - kaže.

Vučić je uvjeren kako su strane sile imale svoje prste u jučerašnjem pohodu Jevgenija Prigožina i njegovih boraca iz skupine Wagner.

- Ne želim kao predsjednik govoriti o tome tko je uključen izvan, ali nemojte imati bilo kakve sumnje ... Za razliku od većine koji misle ‘tresla se brda, rodio se miš‘, mislim da će ovo imati teške posljedice. Vladimir Putin je govorio o Prvom svjetskom ratu, ne znam koliko gledatelji znaju, da Rusija nije izgubila u Prvom ratu. Imali su više divizija, ali je teška situacija iznutra, i strane službe koje su razbile jedinstvo u Rusiji, doveli do nemira u zemlji. Unatoč pokušaju Kerenskog, da u jednoj uspješnoj bitci u lipnju 1917. godine preokrene stvar, izbija Oktobarska revolucija koja je dovela do desetljeća uništavanja, svega što je pravoslavno, i desetljeća uništavanja ekonomije - rekao je poredsjdnik Srbije.

Vučić je rekao i da je situacija riješena isključivo zahvaljujući predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

- Svaka čast Lukašenku, ali ovo je završio Putin - poručio je Vučić.

Wagnerov marš na Moskvu komentirao je i Vučićev ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

- Srbija se ne miješa u unutarnja pitanja drugih država, pa tako ni u Ruskoj Federaciji. Službeni Beograd poštuje legalna tijela svake države - kaže. Dačić je za provladinu televiziju Pink rekao da je Rusija prijateljska država i da bi Srbija voljela da se problemi rješavaju na politički način jer se na vlast dolazi i s vlasti odlazi izborima, prenosi Hina.

Dačiću je "zapanjujuće" to što se paravojnoj skupini "dopustilo da postane tako značajan faktor u obrambenom sustavu."

- Tu nešto nije u redu. Ja sam čovjek države i smatram da obrana mora biti stvar države - rekao je Dačić.

Naglasio je da iz pokušaja oružane pobune u Rusiji treba izvući pouke o utjecaju privatnih paravojnih tvrtki na rat, ali i mirnodopska zbivanja. Ocijenivši da je situacija "sada normalizirana", Dačić je rekao kako ostaju pitanja tko je bio meta vlasnika privatnih paravojnih snaga "Wagner" Jevgenija Prigožina - predsjednik Vladimir Putin ili vojni vrh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 21:30