NOVE NAPETOSTI

Vučić: ‘Zatražit ćemo od KFOR-a da osigura povratak vojske i policije Srbije na Kosovo‘

Srpski predsjednik je aludirao da neovisnost Kosova ne priznaje približno polovica članica UN-a

Aleksandar Vučić

 Ludovic Marin/Afp

Beograd će, u skladu s Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a iz 1999., zatražiti od mirovnih snaga (KFOR) da osiguraju raspoređivanje pripadnika vojske i policije Republike Srbije na području Kosova, rekao je u subotu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Komentirajući nove napetosti na Kosovu, Vučić je u obraćanju javnosti rekao da je "tekst usuglašen", a odluku o zahtjevu Vlade Srbije usvojit će "u ponedjeljak ili utorak".

Rezolucija 1244 VS UN-a iz lipnja 1999., kojom je zahtjevan kraj ratnih sukoba na Kosovu i povlačenje vojske i policija tadašnje SR Jugoslavije s Kosova, daje mogućnost da se, pod posebnim uvjetima, dio osoblja može vratiti, "uz nadzor međunarodne sigurnosne prisutnosti i ograničeno na mali dogovoreni broj (stotine, ne tisuće)".

Vučić je večeras citirao dio Rezolucije 1244 u kojem se navodi da će "dogovorenom broju srpskog vojnog i policijskog osoblja biti dopušteno da se vrati na Kosovo da bi obavljalo dužnosti kako je to navedeno u Aneksu 2" Rezolucije.

S pravne točke gledišta, "tu ne može biti drugačijeg tumačenja" i "taj zahtjev mora biti prihvaćen", rekao je.

"Ja, naravno, nemam nikakvih iluzija i unaprijed vam kažem da će oni taj zahtjev odbiti", ustvrdio je.

U povodu najave da će Kosovo 15. prosinca podnijeti službeni zahtjev za prijem u Europsku uniju Vučić je ocijenio da to "svakako nije dobra odluka" niti sukladna članku 49. ugovora o EU po kojem, prijem mogu tražiti "samo suverene i nezavisne države, a ne one koje ne priznaje više od pola svijeta", rekao je.

Time je aludirao da neovisnost Kosova ne priznaje približno polovica članica UN-a.

Srbijanski predsjednik je rekao da je zbog toga uputio pojedinačna pisma čelnicima pet zemalja članica EU-a koje ne priznaju Kosovo u kojima ističe da je Priština odlukom da zatraži prijem u EU "pogazila Washingtonski i Bruxelleski sporazum".

Pismo je pojedinačno upućeno čelnicima Cipra, Grčke, Rumunjske, Slovačke i Španjolske.

Napetosti na Kosovu se posljednjih mjeseci smjenjuju s pokušajima pregovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a kosovska vlada je, poslije odluke srpskih predstavnika da napuste institucije, uključujući ostavke četvorice gradonačelnika u većinskim srpskim općinama na sjeveru, raspisala lokalne izbore za 18. prosinca, što je dovelo do novih napetosti zbog čega je u subotu predsjednica Vjosa Osmani odgodila izbore do travnja.

Srpski gradonačelnici u općinama na sjeveru Kosova, zajedno s lokalnim sucima i oko 600 policajaca, podnijeli su ostavke prošlog mjeseca u znak prosvjeda zbog vladine odluke o zamjeni registracijskih tablica koje je izdao Beograd onima koje je izdala Priština.

Srbi sa sjevera Kosova u subotu su blokirali glavne prometnice u tom području prosvjedujući protiv uhićenja bivšeg pripadnika kosovske policije koji je prošlog mjeseca napustio dužnost zajedno s drugim etničkim Srbima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2023 20:33